Autoritatea Navală Română își cumpără un sistem de informare şi management al traficului maritim costier RO – VTMIS în valoare de 6,5 milioane de euro. Acest sistem va permite acoperirea zonelor de jurisdicţie a porturilor maritime şi a unor zone din ţărmului românesc al Mării Negre.

Sistemul de informare şi management al traficului maritim costier va fi prevăzut cu senzori radar și CCTV care vor oferi informații personalului VTMIS din zonele de interes, în vederea dirijării traficului maritim, senzori meteo pentru cunoașterea cât mai exactă a stuației meteorologice, componente de comunicații de voce cu navele ce dețin funcționalități DSC de-a lungul coastei, servere VTMIS cu rol de colectare și integrare a datelor AIS, a imaginilor radar, a imaginilor video și a informațiilor meteo pentru afișarea acestora pe o consolă ECDIS și pentru stocarea tuturor datelor de trafic și voce, în vederea reconsituirii situațiilor de trafic dintr-o anumită perioadă. Acesta va fi utilizat de către serviciile VTMIS și SAR-POLUARE.

Pentru asigurarea monitorizării și coordonării traficului în apele naționale navigabile, sistemul costier de supraveghere va avea în vedere:

-Creșterea siguranței navigației.

-Prevenirea situațiilor potențial periculoase.

-Fluidizarea și eficientizarea traficului.

-Prevenirea poluării mediului marin.

-Eficientizarea operațiunilor portuare.

-Eficientizarea operațiunilor de pilotaj.

-Eficientizarea operațiunilor de căutare și salvare.

-Difuzarea în timp real a informațiilor.

Valoarea totală a investiției este de 31,6 milioane de lei, cu TVA, adică 6,5 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *