Ioan Sandu Mihalte

Comasarea alegerilor dă posibilitatea partidelor să introducă pe listele de candidați politicieni controversați, cu dosare și afaceri dubioase. După ce ani la rând liderii PNL au strigat că doresc afară din sistemul de stat cu incompatibilii și penalii, apropierea de PSD i-a făcut să reconsidere.

Integritatea îi cere averea nejustificată

Alegerile din Bran sunt atacate de de liberali cu Sandu Ioan Mihalte, un fost șef de ocol silvic care, după intrarea la guvernare a fost plasat strategic la Garda Forestieră. După mutarea lui Mihalte la instituția care luptă cu mafia lemnului și braconajul, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat că în declarațiile de avere ale funcționarului există mai multe inadvertențe.

ANI a emis un raport care arată că averea lui Sandu Ioan Mihalte este cu 68.000 de euro mai mare decât veniturile pe care le poate justifica. În iulie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel Brașov l-au obligat pe Mihalte să achite statului 42.000 de euro pe care nu i-a putut justifica.

Mihalte a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție unde șansele de câștig sunt mici, dar decizia va fi luată după alegerile locale.

image 1

Fiscul pe urmele soției

În timp ce inspectorii de integritate îl urmăresc în instanță pe politician, inspectorii fiscului au o misiune mai complexă. ANI a sesizat şi Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea stabilirii obligațiilor fiscale ale societății comerciale al cărei asociat unic şi administrator este soția lui Mihalte.

Soția politicianului este, la rândul său, om politic. Ea este acuzată că a operat mai multe tranzacții suspecte în timpul verificărilor efectuate de inspectorii ANI. Astfel, femeia a creditat societatea cu aproape 300.000 de lei și a ridicat din contabilitate peste o jumătate de milion de lei.

image 2

PNL – candidatură în tandem pentru familie

În timp ce Mihalte se judecă la Curtea Supremă pentru a câștiga timp, liberalii l-au desemnat candidat pentru Consiliul Județean Brașov. Concomitent, soția lui Mihalte a fost desemnată ca și candidat la consiliul local din Bran.

Familia căreia inspectorii ANI i-au scos la iveală peste 100.000 de metri pătrați de teren care nu se regăsea în declarațiile de avere se pregătește de alegeri în timp ce ANI și ANAF continuă procedurile legale.

Averea ascunsă

În timp ce autoritățile se chinuie să pună mâna pe banii nejustificați și să elucideze sutele de mii de lei care curgeau prin conturile firmei de familie, Ioan și Adriana Mihalte continuă să acapareze proprietăți.

În august 2023, familia Mihalte a reușit să convintă judecătorii de la Zărnești că au dreptul la o cotă de proprietate din mai multe imobile și terenuri din zona turistică. Lista proprietăților este impresionantă: un teren de aproape 4000 de metrii pătrați în Bran, un teren de 17.000 mp în Sohodol și o cabană.

În aprilie 2024 familia de politicieni liberali așteaptă o altă decizie, într-un alt dosar de uzucapiune la aceiași judecătorie din Zărnești.

image

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *