Imprimeria Națională cumpără sistem de comunicații pentru emiterea de pașapoarte. Două milioane de euro se duc spre firma S&T Romania care a lucrat îndelung cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Patronul firmei, Dumitru Octavian Nicolau a avut-o salariată chiar pe soția șefului STS, Marcel Opriș.

Imperia Națională a atribuit printr-o licitație deschisă un conctract cu privire la achiziționarea unui sistem de comunicații pașapoarte.

Începând cu anul 2008, în România a fost emis primul pașaport electronic. Aceste documente sunt produse integral de către Imprimeria Națională. Sunt personalizate de către Direcția Generală de Pașapoarte, Centrul Național Unic de Personalizare al Pașaportelor Electronice.

Sistemul național informatic de evidență a pașapoartelor simple E-Pass include o soluție de comunicații de date existentă în funcțiune de mai bine de 10 ani. Aceasta fiind uzată fizic și moral existând un risc ridicat de defectare în orice moment. Înlocuirea echipamentelor vechi cu unele de ultimă generație, este una dintre măsurile luate de Imprimeria Națională pentru asigurarea continuității și optimizării sistemelor informatice puse la dispoziția partenerilor în proiectul documentelor de călătorie românești. Rezultatele cheie urmărite prin implementarea proiectului sunt modernizarea infrastructurii de comunicații de date și asigurarea unui nivel de disponibilitate maximal, reducerea semnificativă a timpului și efortului administrativ pentru monitorizarea și mentenanța sistemului din partea beneficiarului”, potrivit caietului de sarcini atașat licitației.

Pentru asigurarea continuității precum și a optimizării sistemelor informatice puse la dispoziția partenerilor în proiectul documentelor de călătorie românești, Imperia Națională a dechis înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, de ultimă generație.

Obiectivul general al achiziției este reprezentat de achiziționarea sistemului de comunicații pentru asigurarea continuității activităților de preluare date precum și de emitere a documentelor de călătorie românești.

Imprimeria Națională are ofertant preferențial la atribuirea contractului

Imprimeria Națională a atribuit contractul pentru modernizarea sistemului de emitere a pașapoartelor firmei S&T România. Firmă care, până în 2018, a fost condusă de Dumitru Octavian Nicolau, prietenul fostului șef al STS, Marcel Opriș. S&T România a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 213 milioane de lei și o pierdere de 211 mii de lei. La nivel internațional, S&T AG are aproximativ 3.800 salariați și operează în 25 de țări.

Până anul trecut, SC Oracle România, subcontractantul S&T România, a fost condusă de Sorin Mîndruțescu. Acesta a fost pus sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 869 de mii de euro, în 8 situaţii în perioada 2009-2013, de la reprezentanţii unei firme de IT pentru contracte avantajoase.

În exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat.

S&T a încheiat contracte cu autorițăți publice precum: Directoratul Național de Securitate Cibernetică, M.A.E, C.N.A.S, I.G.I, Ministerul Finanțelor, M.A.I etc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *