Iasi Aeroport

În mai 2022 oficialii de la Aeroportul din Iași au parafat un contract în valoare de 327 de milioane de lei pentru niște lucrări care trebuiau să dureze 21 de luni. Cu o lună înainte să expire perioada valoarea contractului a ajuns la 374 de milioane de lei.

Contractul majorat cu aproape 50 de milioane de lei

Majorarea spectaculoasă a fost aprobată de un supervizor misterios și a fost anunțată de funcționarii de la Iași pe 29 ianuarie, după terminarea programului de lucru.

Modernizarea Aeroportului din Iași a fost anunțată cu surle și trâmbițe în 2022 când autoritățile au acordat contractul pentru lucrări companiei austriece Strabag. După un an de zile de la parafarea înțelegerii contractul este majorat cu o sumă mică care nu prevestea deloc ce va urma. La finele lui octombrie 2023 contractul este majorat cu 11 milioane de lei, iar data recepției este decalată cu două săptămâni.

După trei luni valoarea totală a lucrărilor ajunge la suma de 374 de milioane de lei, cu 47 de milioane mai mult decât suma stabilită prin licitație. Anunțurile seci ale funcționarilor Aeroportul Iași nu dau detalii cu privire la motivele majorării cu aproape 10 milioane de euro a prețului. De altfel, creșterea prețului cu această valoare a fost considerată o modificare minoră de către autorități.

Costuri dubioase și discrepanțe de milioane

Interesantă este și cronologia evenimentelor. Pe 28 decembrie 2023 administratorul public al Județului Iași, Andrei Cazacu anunța începerea procedurilor de recepție a lucrărilor. Pe 23 ianuarie Consiliul Județean anunță inaugurarea noului terminal al Aeroportului din Iași. La acel moment, valoarea oficială a contractului era de 327 milioane de lei, dar instituția vorbea despre 391 de milioane.

La o zi distanță, sub-prefectul de Iași, Costel Dolachi anunța la rândul său finalizarea lucrărilor de la aeroport. După cinci zile de la acest anunț, funcționarii  dezvăluiau și ei majorarea prețului cu o valoare apropiată de cifrele prezentate de Consiliul Județean.

image 34

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *