Digitalizare politică. PSD câștigă o luptă importantă cu partenerii de guvernare. Socialiștii suflă liberalilor un post cheie în Guvern și decid destinația unor fonduri de miliarde de euro. Umbra fugarului Sebastian Ghiță planează deasupra acestei mutări. În PNRR, România a alocat aproape 6 miliarde de euro pentru Digitalizare.

PSD mută și câștigă Digitalizarea

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost greu încercat. În 2021 a stat patru luni fără să funcționeze din cauză că nu avea organigramă. A urmat o perioadă sterilă cu Ciprian Teleman. După plecarea USR, ministerul a avut interimat până la numirea Guvernului Ciucă. A fost numit Florin Roman atacat imediat în presă pe motiv de plagiat. Roman a plecat, iar PNL nu s-a grăbit să numească un nou ministru. În prezent, MCID este condus din postura de interimar de Virgil Popescu, Ministrul Economiei.

Mult mai importantă și atractivă era însă Agenția pentru Digitalizare a României. De altfel, în perioada în care MCID nu a funcționat sau a funcționat cu turație redusă, ADR a făcut „spectacol”. Catalogul Electronic Școlar ; Interconectarea Aparaturilor din Secțiile ATI și Dosarul Electronic al Pacientului au fost numai câteva dintre proiectele etalon ale ADR. Acestea se adăugau programului Ghișeul.ro care a revoluționat plata impozitelor.

Liberalul Octavian Oprea, președintele ADR a fost schimbat din funcție prin decizia nr. 2 din 3 ianuarie 2022 a premierului Nicolae Ciucă. În locul său a fost numit Dragoș Cristian Vlad, un social-democrat susținut de Rovana Plumb și Sebastian Ghiță.

Umbra fugarului Sebi Ghiță peste Digitalizare

Dragoș Cristian Vlad a fost directorul direcției de IT din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. El a gestionat sistemul MySMIS, aplicația electronică ce înglobează toate informațiile legate de proiectele finanțate cu fonduri europene.

Sebastian Ghiță MAE

El este un funcționar care a trecut pe la Casa de Pensii, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene. Soția sa, Ioana Ștefania Vlad lucrează la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. Presa consideră că Vlad este un apropiat al lui Sebastian Ghiță.

Înainte de schimbare, Octavian Oprea a fost ținta unor atacuri media din partea televiziunii România TV patronată de Sebastian Ghiță.

Numire „la timp” pentru un contract de 32,5 milioane de euro

Numirea lui Dragoș Cristian Vlad vine cu exact o lună înainte de anunțarea câștigătorilor unei licitații mamut organizate de ADR.

Pe 9 februarie este data limită până la care firmele pot să depună oferte pentru un acord cadru de transformare digitală a administrației publice din România. Valoarea contractului este de 161.372.178 lei (aproximativ 32,5 milioane de euro). Acesta este numai un mic pas din agenda de digitalizare.

contract adr

Acest contract urmează să fie acordat exclusiv prin decizia ADR deoarece prețul ofertei contează numai 20%, iar câștigătorul urmează să fie stabilit pe baza analizei CV-urilor oamenilor implicați în proiect.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *