Manochehr Saadati și Primăria Sectorului 1 sunt responsabili pentru incendiul de la blocul milionarilor din Complexul Persapolis. Incidentul din nordul Bucureștiului nu a stârnit empatie. Apartamentele mistuite în flăcări erau locuite de milionari. Opinia publică nu a părut impresionată de dramă. Incendiul urmează însă să afecteze toți cetățenii din Sectorul 1 mai tare decât aceștia și-au imaginat.

Ancheta pentru incendiul de la Persepolis a început deja

Autoritățile anchetează deja cazul incendiului de la Persepolis. Acolo au avut loc mai multe nereguli în momentul emiterii autorizației de construire și, mai ales, al efectuării recepției. Manochehr Saadati, dezvoltatorul complexului și Olivia Ciobanu, arhitectul șef al Sectorului 1 trebuie să dea explicații.

Un amănunt important este legat de faptul că dacă dosarul pleacă în instanță de la procuratură, păgubiții nu trebuie să timbreze acțiunea în funcție de valoarea despăgubirilor. Practic, milionarii afectați de incendiul de la Persepolis vor putea să ceară despăgubiri uriașe.

Ceasurile Rolex, cărțile vechi, gențile de zeci de mii de euro sau tablourile cumpărate la licitație vor evaluate și solicitate drept despăgubire fără ca victimele să trebuiască să plătească o taxă de timbru.

Primăria în pole-position pentru a achita nota de plată

În cazul incendiului, Primăria Sectorului 1 pare să fie ținta principală a celor care vor despăgubiri. Asta se întâmplă pentru că imobilele din complexul Persepolis au primit autorizație de construire ilegal și pentru că ele au fost modificate fără autorizație, dar au primit recepția tot de la primărie. Manochehr Saadati a reușit cumva să fenteze toate legile.

Olivia Ciobanu, fostul arhitect șef al Sectorului 1 urmează să fie chemată în aceste zile să dea explicații. Inițial, clădirea principală a complexului era de două etaje. În momentul incendiului aceasta avea cinci etaje.

Femeia trebuie să explice și felul în care celelalte clădiri ale complexului au crescut în înălțime și, mai ales, felul în care acestea au fost conectate între ele.

WhatsApp Image 2022 11 16 at 09.22.29
Cum trebuia să arate complexul Persepolis conform autorizației de construire

WhatsApp Image 2022 11 16 at 09.22.29 1 1
Complexul Persepolis în momentul incendiului – trei etaje în plus

Toate regulile de urbanism încălcate pentru blocul milionarilor

Complexul Persepolis a călcat în picioare toate regulile de urbanism. Blocurile care trebuiau să aibă două etaje au ajuns la cinci. Planul de Ocupare a Teritoriului (POT) care indică gradul de ocupare cu imobile a unui teren a fost depășit cu niște cote care se văd din satelit. Manochehr Saadati nu a fost deranjat deloc de autorități.

În interiorul construcțiilor au avut loc modificări structurale care au fost făcute fără intervenția autorităților. Acestea au emis autorizații care nu erau în concordanță cu legea, apoi au asistat la încălcarea acestora și au privit pasiv cum dezvoltatorul încalcă toate legile.

Manochehr Saadati abonat la afacerile cu primăriile din București

Complexul Persepolis a fost ridicat de afaceristul iranian Manochehr Saadati. Acesta a devenit cunoscut când a primit despăgubiri de la Gabriela Firea pentru un teren din Parcul Verdi. Atunci, iranianul era reprezentat de Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo condamnat la cinci ani de pușcărie într-un dosar cu retrocedări.

Saadati a mai primit despăgubiri de la Primăria Capitalei și pentru un teren expropriat pentru lărgirea Străzii Fabrica de Glucoză. Iranianul are mai multe proiecte imobiliare în Sectorul 2 și a amenințat recent autoritățile că vrea despăgubiri de 200 de milioane de euro dacă nu-l lasă să construiască pe spațiul verde.

Manochehr Saadati

Manochehr Saadati își face casă pe malul Lacului Floreasca deși are autorizația suspendată

Iranianul își încununează activitatea „urbanistică” din România cu un imobil gigant în cea mai scumpă zonă din București. În 2020 Nicușor Dan a trimis inspectorii primăriei la vila lui Saadati pentru a verifica dacă acesta continuă lucrările.

Inspecția venea în condițiile în care Tribunalul București anulase autorizația de construire pentru construcția de pe malul lacului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *