Economia României nu este la nivelul prezentat de premierul Florin Cîțu
Economia României nu este la nivelul prezentat de premierul Florin Cîțu

Economia României nu este la nivelul prezentat de premierul Florin Cîțu, explică profesorul Emilian Duca, doctor în economie. Creșterea economică nu înseamnă neapărat îmbunătățirea nivelului de trai iar meritul aparține exclusiv mediului privat.

Florin Cîțu a anunțat triumfalist o creștere economică de 13%, dar asta nu înseamnă neapărat că oamenii o duc mai bine, spune profesorul Emilian Duca, într-o declarație pentru B1TV.

Datele economice trebuie comparate cu cele din 2019, atenționează profesorul, întrucât 2020 a suferit o contracție, în urma măsurilor anti-COVID, deci o creștere în acest an era de de așteptat. De asemenea, Duca a subliniat faptul că revenirea se datorează mediului privat, nu a statului.

În acest moment am ajuns la o situație comparabilă cu ceea ce era înainte de începerea crizei. Meritul este al sectorului privat, pentru că activitatea economică este cea care a generat creșterea, nu politicile guvernamentale. Practic, în tot această perioadă a dus greu, iar sectorul de stat a consumat din resurse și a făcut împrumuturi pentru a se întreține mai departe”, a declarat Emilian Duca, pentru B1 TV.

Economia României nu este atât de performantă cum o prezintă Cîțu. Potrivit expertului, cifrele pozitive trebuie analizate alături de cele negative înainte de a se formula o concluzie. Astfel, în 2021, România a stabilit noi recorduri nefericite din punct de vedere economic, atrage atenția profesorul.

Avem un deficit comercial, un deficit de cont curent fără precedent. În esență, aceste dezechilibre se traduc și în cauzele principale ale inflației. Inflația nu lovește toată populația în mod egal, ci pe cei care au venituri mai mici, în principal prin creșterea produselor la alimente și la utilități – electricitate și gaze naturale. Aceste elemente conduc la o înrăutățire a (nivelului de trai, n.r.) al populației, în bună măsură (…)

Nu există întotdeauna o relație între creșterea economică și creșterea nivelului de trai”, a mai declarat profesorul Emilian Duca.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *