Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, că se face o analiză riguroasă în ceea ce priveşte sporurile, iar unele dintre acestea trebuie tăiate.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele discutate vizând salarizarea din sectorul public şi sistemul public de pensii.

Conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii, Raluca Turcan a cerut partenerilor sociali să formuleze propuneri tehnice privind corectarea Legii salarizării, acordarea sporurilor şi modificările necesare în sistemul public de pensii, astfel încât noua lege să fie sustenabilă.

Totodată, Raluca Turcan a afirmat că tema sporurilor este subiectul unei analize riguroase şi că eventualele modificări vor fi atent fundamentate.

„Nu susţin abordările heirupiste, deciziile luate de azi pe mâine, pentru că în felul acesta riscăm să îi afectăm pe cei care muncesc şi merită sporurile. Sporurile sunt o sursă de venit şi pentru angajaţii cu salariu minim sau cu venituri mici, dar şi pentru cei cu salarii foarte mari. Am gândit câteva principii, care ţin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora şi o reierarhizare a salarizării. Cred că unele sporuri trebuie să fie tăiate, dar avem nevoie şi de propunerile dumneavoastră pentru a fundamenta o poziţie finală pe care ulterior să o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vreau să angajăm oameni pe perioadă determinată, să obţinem bani pentru soft şi echipamente şi să intensificăm toată activitatea, astfel încât într-un interval de un an, un an şi jumătate să închidem acest proces. În paralel, vreau să finalizăm noua lege a pensiilor şi să ajungem la o formulă sustenabilă financiar”, a susţunut Raluca Turcan.

Raluca Turcan spune că pensiile ar putea crește totuși cu rata inflației din septembrie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, marți, că dorește indexarea pensiilor cu rata inflației din luna septembrie și totodată a precizat “evident că ministrul Muncii cere mai mult”.

„Eu doresc indexarea pensiilor în luna septembrie. Evident că ministrul Muncii cere mai mult. Am cerut o creștere importantă a pensiilor. Pe de altă parte, e evident că trebuie să ținem deficitul la 7,1 – 7,4% și trebuie să facem eforturi cu toții. O să anunțăm cu cât vom putea crește propriu-zis pensiile”, a afirmat oficialul liberal din Guvern, Raluca Turcan, potrivit Digi 24.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu, a fost reticent în a anunța o majorare a pensiilor în 2021, spunând că acestea deja au fost mărite deja în 2020, pensiile din 2021 fiind mai mari decât anul trecut.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *