Aderarea Suediei și Finlandei la NATO va fi blocată de Croația, a anunțat președintele țării, Zoran Milanović. Președintele Croației a spus că va începe demersurile în cazul în care va reprezenta țara la summitul NATO de la Madrid.

Decizia, însă, ar putea fi lăsată la nivel de ambasadori, iar Milanović a admis că nu e sigur că-l va putea convinge pe ambasadorul său să-i împărtășească poziția, relatează B1TV.

„În calitate de șef al statului și reprezentant al Croației la summitul NATO, voi uza de dreptul de veto în privința admiterii dacă summit-ul se va desfășura la acest nivel”, a declarat Milanović.

Parlamentul croat este de așteptat să susțină cererea celor două state de aderare la NATO.

Voi vâna fiecare suflet păcătos al fiecărui parlamentar care va vota pentru (aderare) asemenea diavolului”, a amenințat Zoran Milanović.

Cu un vot ”pentru” în Legislativ, singurul obstacol va rămâne doar dreptul de veto al președintelui, dacă acesta va fi prezent la summit.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina i-a determinat pe suedezi și finlandezi să-și dorească într-un număr tot mai mare adrerarea țărilor lor la NATO.

Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul