vladimir putin
vladimir putin

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a alimentat în ultimele zile speculațiile că liderul de la Kremlin s-ar putea să-și fi pierdut mințile. Fostul director al CIA Robert Gates și secretarul american al Apării explica, într-un interviu recent la CNN, că Putin și-ar fi ieșit complet din fire.

Sovietologul și cercetătorul Edward Geist încearcă să răspundă, într-o opinie publicată de RAND Corporation, dacă Putin suferă de o boală psihică, oferind mai multe exemple din istorie, potrivit Gândul.

Patrick Morgan, cercetător pe teme de securitate națională și internațională, preferă termenul „sensibil” în loc de „rațional” pentru a explica faptul că un adversar nu trebuie să fie perfect rațional ca să fie înțeles și pentru ca acțiunile sale să fie anticipate. Actorii „sensibili” pot avea scopuri care nouă să ni se pară odioase și ofensive, dar pe care ei le pot urmări în moduri prin care par că reușesc să le atingă. Pot, de asemenea, comite erori umane.

„Comportamentul lui este îngrijorător”

Dar până și Morgan recunoaște că nu toți adversarii vor fi suficient de „sensibili” ca să accepte să nu urmeze anumite acțiuni militare. În perioada Războiului Rece, problema liderilor iraționali cu arme nucleare nu a devenit niciodată acută. Dar comportamentul lui Putin ar putea deveni cu adevărat îngrijorător.

„Criticii consideră fără fundament teoria descurajării (ideea că o forță inferioară ar putea descuraja un adversar mai puternic, în contextul amenințării cu arme puternice, a fost aplicată ca strategie în timpul Războiului Rece, n.r.) Oamenii, spun criticii, nu sunt aproape niciodată „raționali”, un lider competent poate urmări scopuri bizare, dar pare mult mai „rațional” decât unul care comite greșeli în timp ce încearcă să atingă niște obiective care au sens pentru noi”, a spus Geist.

Desigur, un conducător competent poate suferi o criză psihotică în măsură să-i schimbe personalitatea, dar pot fi și alți factori. Dictatorii, mai ales cei care sunt în putere de foarte mult timp, așa cum este Putin, tind să rămână într-o bulă în care nimeni nu îndrăznește să spună „nu” sau să-i contrazică.

”Putin, din ce în ce mai izolat”

Totuși, dacă Putin nu este un om sensibil, atunci  sancțiunile economice devastatoare care continuă să se acumuleze, nu vor avea niciun efect asupra sa

În schimb, poate alți ruși ceva mai raționali ar putea fi țintele acestor sancțiuni menite să influențeze politicile Rusiei împotriva Ucrainei.

Din ce în ce mai izolat și disperat, Putin s-ar putea să încerce brusc să escaladeze conflictul în loc să dea înapoi, punând în pericol nenumărați oameni nevinovați. Luând în calcul această periculoasă posibilitate, liderii occidentali trebuie să se pregătească pentru ce-i mai rău și să spere, în același timp,  la ce-i mai bun.

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *