Sectorul 1

După campania electorală intensă, Lumea Politică vă prezintă previziunile pentru ziua votului în Sectorul 1 din București.

Daniel Tudorache

AVANTEJE
DEZAVANTAJE
 • Primarul în funcție strâns puncte importante în timpul stării de urgență atunci când a distribuit gratuit măști de protecție și dezinfectant.
 • Tudorache a promovat intens și finalizarea licitației pentru un spital pe care se pregătește să-l construiască în Sectorul 1.
 • Parcurile și locurile de joacă au primit un face-lift în ultimul an.
 • Punctele decisive au fost adunate în momentul în care primarul în funcție a reușit dotarea tuturor elevilor din Sectorul 1 cu tablete performante. Aparent, prețul de cumpărare a fost sub piață.
 • A realizat un centru medical unde consultațiile sunt 100% gratuite cu impact major la electoratul de peste 50 de ani.
 • S-a pregătit impecabil din punct de vedere medical. 50.000 de doze de vaccin pentru gripa sezonieră vor fi distribuite persoanelor vulnerabile din Sectorul 1.
 • Daniel Tudorache a fost acuzat că a achiziționat la prețuri mari holtere în perioada stării de urgență. Contestatarii au considerat că acestea sunt inutile, dar o parte din electorat a fost bucuroasă că cineva se pregătește.
 • Acuzații cu privire la cheltuieli netransparente au fost aruncate fără a exista un scandal care să declanșeze un val de nemulțumire.
 • Nu exploatat bine mega avantajul dat de a fi singurul primar care a asigurat elevii cu tablete pentru cursuri online. USR a speculat faptul că nu este cunoscută firma de la care s-a făcut achiziția.

 

.

Clotilde Armand

AVANTAJE
DEZAVANTAJE
 • A exploatat bine imaginea de manager profesionist, conducător de mari corporații și persoană integră pe care a construit-o încă din 2016.
 • A avut un discurs bazat pe anti-corupție și a exploatat bine nemulțumirile generației tinere din Sectorul 1.
 • Beneficiază de faptul că Partidul Național Liberal a renunțat la candidatul propriu și astfel încearcă să polarizeze tot electoratul de dreapta din Sectorul 1.
 • Nu a reușit să explice clar implicarea ei în afacerea Bechtel în calitate de director al firmei de consultanță Egis. Clotilde spune că atunci când a ajuns la Egis, contractul cu Bechtel era reziliat. Cu toate acestea, Egis a continuat să factureze consultanță către CNAIR și în perioada ei de mandat.
 • Cu ea directoare la Egis Europa, filiala română a firmei a oferit consultanță la 19 primării pentru obținerea de fonduri de la Banca Mondială. Egis a invocat pericolul bolii copilului cu pielea albastră care avea o incidență infimă în România. Clotilde a prezentat în campanie statistici din 2006 deși consultanța s-a realizat în 2017.
 • A fost acuzată de Daniel Tudorache în campania electorală de faptul că l-ar fi dus la Ambasada Franței pentru a face lobby unor firme din această țară. Armand a admis vizita la legația franceză și nu a fost convingătoare în legătură cu scopul.
 • În spațiul public au apărut informații despre un accident mortal din vremea în care Clotilde Armand era manager la Distrigaz. S-a speculat că ea ar fi fost „extrasă” din țară până la finalizarea dosarului penal.
 • Există mulți candidați care „rup” din voturile de dreapta: Ioana Constantin (PMP), jurnalistul de investigații Dan Bucura (independent), Amalia Nenovici (ALDE), Andrei Gerea (fost ministru al economiei).
 • Există multe femei care vor pondera din voturile candidatului USRPLUS: Ioana Constantin (care va avea un plus dat și de candidatura lui Traian Băsescu), Adina Alberts (medic cunoscut și mediatizat), Cristina Mecho, vedeta Adriana Bahmuțeanu, etc. În total șapte femei rup din voturile feministelor din Sectorul 1.

 

PSD

Urmează să se bazeze pe voturile din bazinul electoral tradițional. Au succes cu precădere la electoratul de peste 50 de ani, dar lista de consilieri urmează să primească și multe voturi ale angajaților din aparatul primăriei. Sectorul 1 are alegători din toate categoriile sociale, cartierele Dămăroaia, Bucureștii Noi, Pajura sau Străulești fiind extrem de populate.

PNL

Fără candidat la funcția de primar, liberalii mizează totul pe o listă de consilieri atent alcătuită care să atragă cât mai mulți dintre votanții lui Clotilde Armand. Liberalii se bazează pe rețeaua electorală moștenită din vremea când sectorul a fost condus cu mână de fier de Andrei Chiliman. Pierderea unor consilieri locali în detrimentul PSD ar putea să reprezinte un dezavantaj.

USR+

Cu o listă de oameni fără notorietate, USRPLUS se bazează pe imaginea de „incoruptibili”. Această imagine a fost alterată puțin în campanie de acuzațiile că un candidat ar fi fost cercetat penal pentru nerespectarea regimului armelor. De asemenea, pe listă este prezent un candidat care are o datorie de 3,5 milioane de dolari către o firmă a defunctului Dinu Patriciu.

Controversele din campania electorală a candidatului Clotilde Armand se pot răsfrânge asupra listei de candidați a USR+.

 

Pronostic Lumea Politică: 

Daniel Tudorache iese primar. PNL și USR+ vor avea o majoritate în Consiliul Local. 
Rămâne de văzut dacă PMP nu ar putea să influențeze viitoarea majoritate din CL.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul