Alegerile parlamentare între 6 decembrie 2020 -15 martie 2021
Alegerile parlamentare între 6 decembrie 2020 -15 martie 2021

Alegerile parlamentare ar putea avea loc între 6 decembrie 2020-15 martie 2021. Intervalul a fost trecut de majoritatea parlamentară PSD-ALDE -UDMR într-un proiect de lege care stabilește ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament și nu de Guvern, ca până acum.

Exact la fel au procedat parlamentarii și în cazul alegerilor locale, când Parlamentul a schimbat legea și a stabilit că localele vor avea loc pe 27 septembrie, relatează publicația Știri pe Surse.

Actualul proiect de lege a fost depus la Senat sub semnătura liderului interimar PSD, Marcel Ciolacu, liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și șeful senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Mai exact, potrivit proiectului de lege, alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data limita pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidenta nicio situație din cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului(cum ar fi una privind epidemia de coronavirus, n.r.), este data de 15 martie 2021.

Principalele prevederi ale legii organizării alegerilor parlamentare inițiată de PSD-UDMR-ALDE

-Data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabilește prin lege organica, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării

-candidaturile se depun până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor

-numărul minim ai susținătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *