alexandu rafila
ALEXANDRU RAFILA

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat toate datele pe care le are în acest moment cu privire la condiționarea muncii de către un certificat COVID, în țara noastră.

„Adevărul cronologic este următorul: în luna octombrie, cred, în plin val pandemic 4, PNL și UDMR au depus un proiect de lege în Parlament care se referea la utilizarea unui astfel de instrument exclusiv pentru personalul medical. Atât. Cu o precizare cu care eu nici atunci nu am fost de acord – legat de desfacerea contractului de muncă în cazul personalului medical care nu se conforma”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

„Noi am zis că trebuie să existe o soluție măcar temporară pentru oferirea unor teste gratuite șamd. Deci era vorba de suspendare după care urma desfacerea contractului de muncă. Acest proiect de lege a avut o serie de amendamente care au extins zona de aplicare… A fost votat în Senat și a fost respins, după care a ajuns la Cameră în varianta inițială referitoare exclusiv la personalul medical”, a declarat Alexandru Rafila.

„La Camera Deputaților proiectul a primit 42 de pagini de amendamente, de la 1,5 pagini cât avea inițial. Nu a mai intrat în dezbaterea comisiei și, respectiv, a plenului și atunci valul 4 s-a terminat..A scăzut interesul pentru acest subiect și am lucrat împreună cu alți colegi din INSP la un proiect care avea altă abordare, în trepte, care ținea cont de creșterea incidenței – utilizarea acestui certificat pentru o perioadă determinată și scoaterea lui în funcție de cifre”, a spus Alexandru Rafila.

„De asemenea, în acel proiect era prevăzut ca o perioadă de 6 săptămâni să o acoperim cu teste furnizate gratuit printr-un program al guvernului, pentru persoanele care nu voiau să se vaccineze sau nu trecuseră prin boală. Era o soluție care avea un impact pe sănătatea publică pentru o perioadă de timp cât aveai valul pandemic și ulterior puteai să renunți la ea când te întorceai la o situație de normalitate.N-a ajuns la dezbaterea Parlamentului pentru că exista deja un alt proiect pe aceeași temă, diferența fiind însă majoră, deoarece se referea la toate categoriile de personal. Între timp a venit valul 5… Dacă proiectul ar fi aprobat săptămâna viitoare și se dă un termen de introducere de 2-4 săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreștere (n.r. a actualului val)”, a mai spus Alexandru Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *