alexandru rafila
Alexandru Rafila: Proiectul de lege care obligă angajații să aibă certificat verde a fost prost scris și creează discriminări

Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății, a declarat marți că accesul pacienților la tratamentul în ambulatoriu trebuie să fie mult mai facil, astfel ca oamenii să nu se mai trateze cu medicamente pe care și le cumpără singuri, fără să fie prescrise de medic. El a adăugat că pregătirile pentru valul 5 al pandemiei trebuie să înceapă imediat.

Alexandru Rafila a avertizat că o problemă în perioada următoare este apariția virusurilor gripale.

„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă îl vom evita, dar trebuie să fie unul cu amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a spus Alexandru Rafila.

„Accesul pacienților în ambulatoriu ar trebui să fie mult mai facil, pentru că oamenii se tratează acasă și își fac rost de medicamente. Asta ne-a dus la numărul mare de decese. Tratamentul trebuie să fie prescris de medicii de familie sau medicul specialist. Medicația de acasă fie e prescrisă neconform, fie nu e prescrisă de nimeni și oamenii își fac rost și se tratează singuri. Astea sunt cele mai grave situații care duc la mortalitatea incredibilă – am fost pe primul loc la decese raportat la populație, iar asta nu e întâmplător. Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a spus că trebuie încurajată testarea, iar accesul la testare să fie mai ușor. Rafila a făcut referire la situația din mediul rural, unde nu ai unde să te testezi.

„Certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat așa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală și care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea ueni comunități”, a spus Alexandru Rafila, la Aleph News.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *