Vladimir Putin
Vladimir Putin

Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Medvedciuk a fost prins de serviciile speciale ucrainene la o lună și jumătate după ce fugise din arestul la domiciliu. 

Viktor Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei prin activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Medvedciuk, lider al partidului Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, respinge acuzaţiile.

Viktor Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la doar câteva zile după începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi ac tivităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut, într-un dosar pe care-l consideră motivat politic.

El a fost prins în aprilie, în urma unei operațiuni speciale a serviciilor ucranene, a anunțat atunci președintele Volodimir Zelenski.

Operațiunea de capturare a lui Viktor Medvedciuk, un important aliat de-ai lui Vladimir Putin în Ucraina și posibil înlocuitor al lui Volodimir Zelenski, în cazul cuceririi Kievului, a fost „fulgerătoare și periculoasă” și s-a desfășurat pe mai multe niveluri, anunța directorul serviciului de informații al Ucrainei, Ivan Bakanov, la vremea respectivă.

Medvedciuk a fost luat în calcul inclusiv într-un eventual schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, contra eliberării soldaților ucraineni capturați la combinatul Azovstal.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *