Amenințarea nucleară vine exclusiv de la Kremlin, spune Diaconescu
Amenințarea nucleară vine exclusiv de la Kremlin, spune Diaconescu

Amenințarea nucleară vine exclusiv de la Kremlin, consideră fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. „Numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental”, a declarat Cristian Diaconescu.

La nivelul societății a crescut îngrijorarea că Federația Rusă ar putea să întreprindă un atac nuclear pentru că pierde teren în Ucraina. „Aceste amenințări repetate cu arma nucleară venite pe diverse voci în Federația Rusă au și un rol de a ridica nivelul așteptare a societății ruse, pentru că în doctrina Federației Ruse se consideră că eventuala reacție nucleară a statului rus apare la o amenințare existențială, deci atunci din punct de vedere al mesajului înseamnă că, dacă vorbesc de armă nucleară, sunt supuși unei amenințări existențiale cetățenii ruși” a spus Cristian Diaconescu, joi seară, într-o emisiune B1TV.

„În egală măsură, evident, amenințarea nucleară reprezintă – sau ar vrea să reprezinte în mintea Moscovei – un factor de descurajare de partea cealaltă, tot legat de popor și tot legat de societate, pentru că oamenii, sigur, în condițiile folosirii armei nucleare, nu mai țin cont de nicio altă relaționare politică, militară, securitară, pur și simplu privesc spre propria existență și atât”, a continuat fostul șef al diplomației române.

Cristian Diaconescu a explicat că doar Rusia ar putea să ia o decizie în acest sens.

„Este un joc pe care, sigur, niciodată nu vei ști dacă va ajunge la capăt (…). Aici trebuie spus un lucru, numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental, și verificarea din acest punct de vedere arată mai ales britanicilor și americanilor faptul că în teren nu se întâmplă nimic deocamdată”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *