Manipularea pieței de către patru furnizori de energie electrică a fost descoperită și sancționată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Oficialii din agenția de reglementare a pieței energiei consideră este o problemă gravă care afectează direct bugetul fiecărei familii și economia în ansamblu, iar aceste acțiuni au contribuit la menținerea unor tarife ridicate pentru energia electrică, chiar și după ce prețurile s-au calmat pe bursele de energie, în contextul conflictului din Ucraina.

ANRE a aplicat amenzi record, iar faptul că sancțiunile depășesc 3% din cifra de afaceri, ajungând până la 7,5%, evidențiază gravitatea situației. Printre companiile amendate se numără Tinmar Energy, EFT Furnizare SRL și NOVA POWER & GAS, iar amenzile aplicate de ANRE depășesc valoarea de 200 de milioane de euro, transmite TVR INFO.

Companiile implicate în manipularea pieței au fost amendate pentru practici necinstite și pentru încălcarea regulilor de concurență. De exemplu, Tinmar Energy, care a avut o cifră de afaceri semnificativă și un profit considerabil în 2022, a fost una dintre companiile amendate de ANRE.

EFT Furnizare SRL și NOVA POWER & GAS sunt alte două companii care au fost sancționate pentru implicarea lor în manipularea pieței. EFT Furnizare SRL a înregistrat un profit de opt ori mai mare în 2022 față de anul precedent, iar NOVA POWER & GAS, o firmă din Cluj, a avut o creștere semnificativă a cifrei de afaceri și a profitului în același an.

Companiile amendate au negat acuzațiile și vor chema ANRE în judecată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *