DNA anchetează scandalul chiriei de 6.500 de euro lunar pe care statul român o plătește pentru șefa ICR la Londra, în condițiile în care exista un apartament gratuit care putea fi folosit de aceasta, la doi pași de centrul Londrei. Mai multe persoane au audiate de procurori.

Procurorii DNA au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor.

Documentul care aproba închirierea a fost semnat de Bogdan Moisii, secretar general adjunct al MAE și a fost întocmit pentru an an, o reziliere generând penalități uriașe pentru statul român.

Directorul-adjunct al ICR Londra, Claudiu Florian, se numără printre persoanele care au fost audiate recent de DNA în calitate de martori într-un dosar de cercetare deschis în urma unei sesizări, transmite B1TV.

Potrivit surselor Libertatea, urmează să fie chestionați și directorul departamentului administrativ din cadrul Ministerului Afacerilor Externe – persoană care aprobă plățile cazărilor demnitarilor -, precum și Andrei Novac, secretar de stat la MAE și cel care se ocupă de relația instituțională cu ICR.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, la solicitarea MAE, Florian a întocmit la preluarea mandatului, în 2022, un document locativ în care a informat că există două apartamente libere în incinta sediului ICR Londra.

Unul dintre ele, cel de la etajul al doilea, este în mod tradițional destinat directorului. De altfel, și directoarea Nistor a locuit circa două luni în el, înainte să-l închirieze pe cel din afara sediului ICR.

În ciuda faptului că avea un spațiu de locuit gratuit, MAE i-a aprobat cererea de închiriere”, explică sursele ziarului.

Aceleași surse au dezvăluit că documentul care aproba închirierea a fost semnat de Bogdan Moisii, secretar general adjunct al MAE, care are calitatea de ordonator de credite, delegată de ministru, și avizat de Eugen Enache, directorul Departamentului Financiar și Administrativ din cadrul ministerului.

O sursă din DNA a confirmat că este vorba despre o cercetare pornită în urma unei sesizări ce vizează suspiciunea de abuz în serviciu în cazul chiriei lunare de 6.500 de lire sterline pe care statul român o plătește pentru apartamentul directoarei ICR Londra.

Cazul a fost semnalat în luna noiembrie a anului trecut. Libertatea a dezvăluit atunci că actrița Catinca Maria Nistor a refuzat să locuiască într-un apartament gratuit din incinta sediului instituției, așa cum au făcut-o toți predecesorii săi.

În schimb, a optat pentru o locuință de 120 mp într-un cartier londonez de lux. La începutul lunii ianuarie, tot Libertatea a scris că Ministerul de Externe nu poate rezilia contractul de închiriere, așa cum promisese ministrul Bogdan Aurescu, imediat după ce cazul a fost dezvăluit public.

Potrivit informațiilor obținute de ziar, contractul de închiriere a fost făcut pe perioada 8 septembrie 2022-7 septembrie 2025, iar clauzele prevăd despăgubiri mari în cazul în care MAE renunță la chirie mai devreme de un an.

Statul român este obligat să plătească, în total, în jur de 78.000 de lire sterline, echivalentul a 434.836 de lei, pentru apartamentul șefei ICR Londra. Asta în cazul în care onorează contractul doar un an.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *