Sistemele de rachete sol-aer Patriot au fost relocate de Polonia
Sistemele de rachete sol-aer Patriot au fost relocate de Polonia

Sistemele de rachete sol-aer Patriot au fost relocate de Polonia pe un aeroport militar din vestul Varșoviei. Sunt rachete primite de la Germania, iar oficialii polonezi spun că sunt destinate „consolidării capacității de apărare”.

Sistemele de rachete sol-aer Patriot au fost primite la mijlocul lunii ianuarie, iar relocarea lor a fost anunțată pe Twitter de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Oficialul nu a făcut refeririri la contextul războiului din Ucraina ci doar la demersurile făcute de Polonia şi de alţi membri estici ai NATO pentru a-şi consolida capacitatea de apărare.

Site-ul pro-guvernamental TVP.info menționează că Polonia are două batalioane Patriot proprii şi este protejată în plus de unităţi Patriot ale aliaţilor săi din NATO.

Potrivit postării lui Blaszczak, armata dispune și de propriile baterii ale sistemului de apărare antiaeriană de proveniență americană, transmite B1TV.

Relocarea rachetelor Patriot la Bemovo de la baza din Sochaczew, la vest de Varşovia, este un element important în pregătirea celei de-a treia brigăzi de apărare antiaeriană din Capitală, a indicat ministrul.

După retragerea sistemelor Patriot operate de SUA, unităţi germane care le-au înlocuit la Zamosc, în apropiere de frontiera cu Ucraina, au anunţat, săptămâna trecută, „pregătirea operaţională iniţială”.

Germania şi SUA vor livra și Ucrainei baterii Patriot pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura împotriva atacurilor frecvente cu rachete ruseşti; astfel, un grup de 70 soldaţi ucraineni a sosit marţi în Germania pentru a se instrui în operarea sistemelor oferite de Berlin după ce, în decembrie, Washingtonul s-a angajat să trimită sisteme Patriot Ucrainei, ca parte a noului său pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *