Granițele Ucrainei trebuie determinate și prin diplomație spune Blinken
Granițele Ucrainei trebuie determinate și prin diplomație spune Blinken

Granițele Ucrainei trebuie determinate și prin diplomație, nu doar prin războiul împotriva invadatorului rus, consideră secretarul de stat american Antony Blinken. Însă, orice decizie de pace revine Kievului, spune el, sugerând că la mijloc ar fi vorba despre recuperarea Crimeii, invadată și apoi anexată ilegal de Rusia în 2014.

Blinken a spus în repetate rânduri că războiul va trebui să se încheie cu diplomație, dar a respins perspectivele pe termen scurt pentru discuții, crezând că Rusia nu este serioasă și s-a concentrat pe a ajuta armata ucraineană să respingă invazia, scrie France24, potrivit B1TV.

Cred că va exista un teritoriu în Ucraina pentru care ucrainenii sunt hotărâți să lupte pe teren; însă ar putea exista un teritoriu despre care ei decid că vor trebui să încerce să îl recupereze în alte moduri”, a spus Blinken.

El a răspuns la o întrebare a parlamentarului republican Chris Stewart, care a vrut să știe dacă Statele Unite l-au sprijinit pe președintele Zelenski în încercarea de a lua înapoi Crimeea, care a fost confiscată și anexată de Moscova în 2014.

Marea mea frică nu este o recunoaștere a faptului că Crimeea este diferită de regiunea estică Donbas”, a spus Stewart, referindu-se la zona de lupte grele din invazie.

Dacă angajamentul nostru și acordul nostru cu dl Zelenski este că vă vom sprijini în tot ceea ce doriți să realizați, inclusiv eliminarea prezenței ruse în Crimeea, atunci ne asumăm ceea ce urmează, a spus el.

Blinken a subliniat că „acestea trebuie să fie decizii ucrainene cu privire la ceea ce își doresc să fie viitorul lor și la felul în care aceasta decide în ceea ce privește suveranitatea, integritatea teritorială și independența țării”.

Ceea ce nu dorim, pentru interesele tuturor, este să se întâmple într-un loc și într-un mod care să îi invite pe ruși să o ia de la capăt, să se reînarmeze și să reia atacul”, a spus el.

Statele Unite și aliații săi europeni au refuzat să recunoască anexarea Crimeei de către Moscova, unde Rusia a organizat un referendum în 2014 neacceptat de Kiev și nici de Occident.

Vorbind la forumul de la Davos din ianuarie, Zelenski a spus că Ucraina își propune să recupereze Crimeea, pe care a numit-o „țara noastră”. Însă Moscova a refuzat să includă Crimeea, unde vorbitorii de limbă rusă formează o majoritate, în eventualele discuții de pace.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *