Armata sârbă este în alertă, după tensiuni majore la granița cu Kosovo
Armata sârbă este în alertă, după tensiuni majore la granița cu Kosovo

Armata sârbă este în alertă, după tensiuni majore la granița cu Kosovo. În provincia care nu este recunoscută de Serbia au avut loc recent focuri de armă și explozii. Arma sârbă a fost comasată de-a lungul graniței.

Decizia de punere a trupelor în alertă subliniază situația complicată din Kosovo. Generalul Milan Mojsilovic, şeful Statului Major al armatei sârbe, a anunţat că a fost trimis de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la graniţa cu Kosovo. „Situaţia de acolo este complicată”, a precizat Mojsilovic la televiziunea Pink, duminică seară, în drum spre Raska, la zece kilometri de granița cu Kosovo, transmite B1TV.

Generalul a adăugat că este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, termen folosit de autorităţile sârbe pentru a desemna graniţa cu Kosovo. Şi Ministerul de Interne sârb a susținut că „toate unităţile” vor intra „imediat sub comanda şefului Statului Major”.

Conducerea țării a anunțat că a pus armata în stare de alertă maximă, din cauza tensiunilor cu Kosovo, unde au avut loc focuri de armă și explozii și au fost blocate rutele de circulație.

Preşedintele Serbiei (…) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, într-un comunicat.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, proclamată în 2008, în timp ce Kosovo vrea să-și consolideze suveranitatea pe întreg teritoriul. Situația s-a înrăutățit după ce sârbii kosovari au ridicat blocaje rutiere la nordul țării, începând din 10 decembrie, ca protest față de arestarea unui fost polițist sârb.

În 25 decembrie, o patrulă a Forței de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), o misiune NATO, a fost atacată în apropierea graniței cu Serbia. KFOR a declanșat o anchetă în legătură cu focurile de armă și a transmis că nu au fost răniți sau pagube materiale, dar că va lua măsuri de prevenire în viitor.

Situaţia cu Kosovo este „în pragul unui conflict armat”, a spus, săptămâna trecută, prim-ministra guvernului sârb, Ana Brnabic.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *