Averea oligarhilor confiscată de autoritățile americane, sprijinul Ucrainei
Averea oligarhilor confiscată de autoritățile americane, sprijinul Ucrainei

Averea oligarhilor confiscată de autoritățile americane ar putea fi folosită în sprijinul Ucrainei. Președintele SUA va cere aprobare Congresului pentru a pune în practică acest plan, pe lângă alte fonduri de sprijin.

Mai exact, Joe Biden va propune crearea unui mecanism legal prin care activele înghețate ale oligarhilor ruși să poată fi folosite pentru a finanța eforturile ucrainenilor de a respinge atacurile Rusiei, relatează Reuters, citat de Digi24.

Este de așteptat ca Biden să ceară Congresului să aprobe o sumă semnificativă de bani care va fi folosită pentru a ajuta Ucraina să țină piept invaziei rusești. O parte din ajutorul financiar pentru Ucraina ar putea veni din fondurile confiscate de la oligarhii ruși care au fost sancționați de americani, relatează sursa citată.

Noile capacități de care oficialii Statelor Unite ar urma să dispună vor permite confiscarea activelor oligarhilor iar apoi transferul acestora către Ucraina.

Printre activele înghețate ale oligarhilor ruși loviți de sancțiuni se regăsesc iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă, a transmis administrația Biden.

Măsurile ce vor fi propuse de Biden fac parte din eforturile americanilor de a izola și pedepsi Rusia pentru că a invadat Ucraina și pentru a ajuta Kievul să își redreseze economia dărâmată de războiul declanșat de Moscova care a distrus mai multe orașe și a forțat peste 5 milioane de oameni să fugă în afara țării.

Ajutoarele livrate până acum Ucrainei de Statele Unite au depășit deja suma de 3 miliarde de dolari.

Atât Washingtonul, cât și aliații săi din Europa au înghețat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deținute de persoane înstărite care au legături cu președintele rus Vladimir Putin. Printre acestea se regăsesc iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă, a spus administrația Biden.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *