Bulgaria nu adoptă moneda euro conform calendarului: „nu va îndeplini toate cerințele”
Bulgaria nu adoptă moneda euro conform calendarului: „nu va îndeplini toate cerințele”

„Bulgaria nu va îndeplini toate cerințele pentru aderarea la zona euro până la publicarea raportului de convergență în iunie”, a avertizat Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale Bulgare (BNB), în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Consulilor Onorifici.

Radev a pus întârzierea pe seama „crizei politice în curs și lipsei de angajament din partea executivului de a finaliza procesul de aderare”. Deși a recunoscut că Bulgaria mai are șansa de a se alătura zonei euro anul viitor, el „și-a exprimat scepticismul cu privire la realizarea acestui lucru până la 1 ianuarie”.

Potrivit B1TV, guvernatorul BNB a precizat că, în timp ce sectorul bancar va fi pregătit până la finalul anului, „același nivel de pregătire nu se extinde la administrația de stat și autoritățile locale”.

În acest context, Radev a subliniat necesitatea unor acțiuni urgente, enunțând patru măsuri-cheie: „Restabilirea dialogului politic privind procesul de aderare la zona euro, reluarea eforturilor de consolidare fiscală, adoptarea promptă a legislației pentru introducerea monedei euro și accelerarea eforturilor pentru îndeplinirea condițiilor rămase și pregătirea tehnică a Executivului.”

Șeful BNB a atribuit direct actualei crize politice dificultățile întâmpinate de Bulgaria: „Conexiunile actuale sunt doar formale”, afirmând că eforturile de consolidare fiscală sunt „cruciale” pentru banca centrală în perspectiva aderării.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *