Reprezentanții camionagiilor polonezi au anunțat joi că intenționează să extindă protestul lor în zona de frontieră, blocând un alt punct de trecere a vehiculelor de marfă. Motivul acestei decizii este nemulțumirea față de concurența neloială generată de competitorii ucraineni, pe fondul relaxării regulilor de intrare în UE în contextul războiului din Ucraina.

Autoritățile de la Kiev au comunicat joi că nu au reușit să ajungă la un acord cu companiile poloneze de transport care au blocat mărfurile în trei puncte importante de trecere a frontierei timp de aproape două săptămâni.

Camionagii polonezi susțin că schimbările din regulile de intrare în UE, determinate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, au creat o situație de concurență neloială din partea transportatorilor ucraineni, afectând semnificativ veniturile acestora.

Unul dintre organizatorii protestului, Tomasz Borkowski, a declarat pentru AFP că transportatorii polonezi intenționează să extindă blocada la vama Medyka, începând de luni. Protestul, care a durat 11 zile până acum, a cauzat cozi imense de ambele părți ale frontierei, transmite B1TV.

Joi, a fost organizată o blocadă și la principalul punct de trecere a frontierei dintre Slovacia și Ucraina. Camionagii slovaci au afirmat că au făcut acest gest în semn de solidaritate cu colegii lor polonezi.

„Sindicatul transportatorilor UNAS” a declarat că scopul lor este să sprijine colegii polonezi și toți transportatorii de marfă din UE. Ei intenționează să solicite Comisiei Europene introducerea imediată a licențelor de transport pentru autovehiculele ucrainene.

„Scopul nostru este sprijinirea colegilor polonezi, precum și a tuturor transportatorilor de marfă din UE (…). Vom cere Comisiei Europene (…) să introducă imediat licențe de transport pentru autovehicule ucrainene”, a declarat sindicatul transportatorilor UNAS, citat de Reuters.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *