Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dezvăluit că se așteaptă ca, în urma introducerii impozitului pe cifra de afaceri, să se încaseze la buget de la sectorul bancar suma de 336 de milioane de lei. El a menționat că a discutat recent cu șeful unei bănci, iar acesta i-a spus că ar fi fost dispus să plătească chiar și 3% pe cifra de afaceri.

Această taxă suplimentară de 1% pe cifra de afaceri a fost propusă de Guvernul PSD-PNL și se aplică băncilor, în plus față de impozitul pe profit de 16%. Marcel Boloș a subliniat că toate cele 41 de bănci din România vor contribui la această taxă, și că suma estimată pentru colectarea din sectorul bancar este de 336 de milioane de lei.

Ministrul a apreciat că acest lucru demonstrează că băncile au înțeles demersul Guvernului de a impune această taxă într-o perioadă dificilă pentru țară.

Sunt 41 de bănci și 336 milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un președinte de bancă și mi-a spus: Pentru că am ajuns cu dumnealor la înțelegerea ca această taxă să fie pusă pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare. Și, în felul acesta, mulțumesc băncilor pentru ca au înțeles demersul pe care l-am făcut într-o perioadă grea pentru țara noastră” a declarat Boloș miercuri seară, la Guvern, potrivit B1TV.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor nu exclude posibilitatea unor măsuri fiscale suplimentare în viitor, în funcție de evoluția deficitului bugetar și de necesitățile financiare ale țării.

Încercăm în această etapă ca să vedem impactul bugetar al măsurilor pe care le-am afişat şi, sigur acestea fiind agreate în coaliţie, în funcţie de cum va evolua partea de sustenabilitate financiară a României, vom mai ajusta aceste măsuri, dacă va fi cazul.(…) Am spus că, dacă avem o colectare corespunzătoare şi avem o cheltuire a banilor responsabile, este posibil, fie să ţinem sub control deficitul bugetar şi să se vadă că am intrat într-o zonă de sustenabilitate şi de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de măsuri vom mai putea lua, dar este prematur să ne pronunţăm”, a adăugat ministrul Finanțelor

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *