Bugetarii care nu se pot pensiona anticipat. Un proiect de OUG
Bugetarii care nu se pot pensiona anticipat. Un proiect de OUG

Bugetarii care nu se pot pensiona anticipat. Un proiect de OUG pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor blochează din nou posibilitatea pensionării anticipate, la 57 de ani, a unor categorii de personal din categorii esențiale. Este vorba despre cei care asigură intervențiile de urgență în caz de evenimente neprevăzute, accidente, calamități.

Mai exact, aplicarea măsurii prin care medicii, asistenții medicali, sau ambulanțierii, cât și salvatorii montani, ar fi putut să se pensioneze la 57 de ani urmează să fie suspendată din nou, până la finalul anului viitor.

În proiectul inițiat de Ministerul Finanțelor se menționează suspendarea până la data de 31 decembrie 2023 a prevederilor din Legea 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie privind posibilitatea de pensionare a acestui tip de personal la 57 de ani, transmite B1TV, care citează Bugetul.

După ce va fi oficializat proiectul, va fi a doua amânare a punerii în aplicare a acestei legi, în condițiile în care, prin OUG 69/2021, a mai fost suspendată pentru intervalul 30 iunie 2021 – 31 decembrie 2022, precizează sursa citată.

Cine este afectat de noile prevederi legislative

Conform Legii 5/2021, oricine face parte din personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiţii:

-are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);

-are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

În categoria personalului profesionist operativ de intervenţie pot fi încadrați angajații serviciilor publice de ambulanță: medici, asistenți medicali sau ambulanțieri din unitățile de primiri urgențe sau și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.

Prin proiectul de OUG menționat, este vizată doar suspendarea posibilității de pensionare a acestuia la 57 de ani, conform avocatnet.ro.

Proiectul de OUG, nu se aplică momentan, ci trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive care a însoțit OUG-ul prin care s-a stabilit prima suspendare, până în 2024, Legea 5/2021-care este amânată- ar fi dat posibilitatea pensionării anticipate pentru:

-31,12% dintre medicii din urgență;

-12,68% dintre asistenții medicali;

-45,42% dintre ambulanțieri;

-9,96% dintre șoferii de ambulanță;

-34,02% dintre operatorii registratori de urgență.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *