Republica Moldova este dorită de Rusia, dar nu ca să o anexeze

Dr. Mark Galeotti, autorul cărții „Războaiele lui Putin: din Cecenia până în Ucraina”, afirmă că anunțul privind retragerea trupelor din Herson marchează, în esență, o „nouă fază a războiului” și enumeră, într-o declarație pentru Sky News, citat de G4Media, ce opțiuni îi mai rămân președintelui rus și ce este probabil să facă.

În opinia expertului, în prezent Putin „nu mai încearcă să câștige [războiul] pe câmpul de luptă” și încearcă, în schimb, pur și simplu să „evite să îl piardă”.

Președintele rus pariază acum pe faptul că Occidentul își va retrage în cele din urmă sprijinul pentru Ucraina, hotărând că este prea costisitor, spune Galeotti.

Vladimir Putin crede că Occidentul este „în cele din urmă slab și incapabil să își mențină concentrarea”, a spus el – așa că planul este de a lăsa războiul „să continue atât timp cât este nevoie”.

În cazul în care acest lucru eșuează, Galeotti a spus că liderul rus este „practic blocat” și are puține alte opțiuni.

Rușii au evocat perspectiva unor negocieri, dar în prezent se pare că nu există un teren comun între cele două părți, astfel încât aceste discuții sunt „lipsite de sens”.

Apoi, există opțiunea escaladării, cum ar fi utilizarea unei arme nucleare tactice, dar Mark Galeotti nu crede că Putin ia în considerare acest lucru.

O altă alegere ar fi capitularea – ceea ce ar marca sfârșitul carierei lui Vladimir Putin.

„Între cele două, tot ce i-a mai rămas este să continue”, a declarat expertul, adăugând că este „foarte greu de văzut o cale de ieșire din această situație”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *