Creșterea economică a înregistrat o încetinire semnificativă

Creșterea economică a înregistrat o încetinire semnificativă în această toamnă, ajungând la doar 1,1%, conform unei revizuiri a datelor statistice anunțate anterior pe trimestrele anterioare.

Institutul Național de Statistică (INS) explică evoluția economică a României. În această toamnă, economia țării a înregistrat o creștere de doar 1,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Trendul de încetinire economică este evident, iar estimările specialiștilor, atât din țară, cât și din instituțiile financiare internaționale, variază între 1,8% și 2,2% pentru întregul an, în funcție de diferitele modele de calcul utilizate, conform informațiilor prezentate pe B1TV.ro.

Comparativ cu același trimestru din 2022, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,2% pe seria brută și de 2,1% pe seria ajustată sezonier.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. Seria ajustată sezonier a fost recalculată datorită includerii estimărilor pentru trimestrul III 2023 și a fost revizuită față de varianta anterioară publicată în Comunicatul de presă nr. 261 din 12 octombrie 2023.

În trimestrul III 2023, în comparație cu trimestrul precedent, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4%. Comparativ cu același trimestru din 2022, creșterea a fost de 2,1%. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, în comparație cu aceeași perioadă din 2022, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,9%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *