Image default
Actualitate

România are cea mai mare rată a deceselor COVID din Uniunea Europeană. Alexandru Rafila caută explicații

Cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 este în România, iar valoarea este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, arată un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat cauzele acestui număr mare de decese, raportat la populație.

Râmânia este pe primul loc de aproximativ o lună și jumătate, la raportul decese/populație, a spus Rafila.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi24.

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. (…) Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Rafila.

Medicul mai arată că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

Cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 este în România. „Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, adaugă el, au fost și țări în care evoluția cazurilor a fost „fulminantă”, cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”, a adăugat Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune.

Citește pe aceiași temă

Răzvan Cherecheș anunță: România va fi afectată de valul patru al pandemiei în toamnă

Andrada Ionescu

PSD, despre campania de vaccinare: „Prioritar nu mai este cel mai vulnerabil, ci cel mai șmecher”

Andrada Ionescu

Iulian Bulai îl avertizează pe Nelu Tătaru

Andrada Ionescu

1 comentariu

Bolnavii de COVID vor fi selectați și tratați într-un circuit bine stabilit 10 septembrie 2020 at 10:37

[…] Pacienții confirmați cu COVID-19 sunt direcționați apoi de către DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanță, pentru evaluare la spitale. Transportul lor se prioritizează în funcție de gravitatea pacientului respectiv. […]

Reply

Lasă un comentariu