Concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon, unde medicii de la ATI au fost acuzați că au grăbit sfârșitul pacienților critici
Concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon, unde medicii de la ATI au fost acuzați că au grăbit sfârșitul pacienților critici

Conform concluziilor anchetei realizate de Colegiul Medicilor din București la Spitalul Pantelimon, în cazul celor 17 decese de la secția ATI, nu a existat nicio abatere de la protocoalele medicale și nu există dovezi că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viața unui pacient.

Liana Pleș, președinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din București, a declarat că au fost analizate în detaliu evoluția și parcursul fiecărui pacient în spital. S-a verificat dacă protocoalele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă au fost respectate, dacă dozele medicamentelor administrate au fost în concordanță cu indicațiile și adaptate situației clinice a fiecărui pacient.

Concluziile anchetei arată că în toate cele 17 cazuri analizate, nu a existat nicio suspiciune că ar fi fost o abatere de la protocoale sau că cineva ar fi acționat în mod intenționat pentru a reduce sau suprima viața pacienților. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că verificările efectuate de Corpul de Control au vizat doar activitatea administrativă a unității, iar sesizările au la bază o comunicare defectuoasă.

Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal” a declarat Liliana Pleș, preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, potrivit B1TV.

Deși procurorii au deschis o anchetă penală pentru infracțiunea de omor, Colegiul Medicilor din București a concluzionat că nu există dovezi că ar fi fost comise acte deliberate de a suprima viața pacienților în cadrul Spitalului Pantelimon.

Conform unei plângeri penale depuse de directoarea de îngrijiri a spitalului, s-a bănuit că dozele medicamentelor esențiale pentru supraviețuirea pacienților au fost scăzute intenționat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *