Un nou scandal în Guvernul lui Florin Cîțu este scos la lumină de Libertatea.ro. Consilierii premierului fac lobby internațional pentru aprecierea acestuia. Află cine este protagonistul ce a înșelat un important profesor american.

Lobby pentru apreciere internațională a premierului Cîțu

Două editoriale scrise de un important profesor de economie american au fost publicate de site-ul Digi24. Deirdre McCloskey, profesoară emerită de economie, istorie, limba engleză şi comunicare la Universitatea Illinois din Chicago, una dintre școlile de top din SUA, a fost contactată de un presupus ziarist al postului Digi24. Aceasta a declarat că pretinsul jurnalist i-a trimis un e-mail cu un document în engleză semnat de Florin Cîțu. Pe baza acestui document, Deirdre McCloskey l-a prezentat pe premier, în analiza acesteia, ca fiind promotorul unei politici deschise în economia românească.

Jurnaliștii Libertatea.ro au aflat că persoana cu care a corespondat Deirdre McCloskey este de fapt Alexandru Butiseacă. Documentul pe care Butiseacă l-a trimis profesoarei americane este moțiunea sub care premierul candidează la alegerile interne din PNL. Acesta este angajat al Guvernului României pe funcția de consilier al premierului Florin Cîțu pe probleme economice. Consilierul prim-ministrului se apără și spune că de fapt corespondența cu profesoară americană este realizată în interes pur academic.

Aprecieri din partea americanilor pentru Florin Cîțu

Pare că Florin Butiseacă este mai preocupat de căutarea laudelor despre premier decât consilierea acestuia pe probleme economice. În luna mai al acestui an, Butiseacă publică un comentariu ce conține două citări ale unor profesori americani.

Lawrence W. Reed, economist, preşedinte emerit al Fundaţiei pentru educaţie economică din Atlanta, SUA, remarcă faptul că premierul român înțelege principiile liberalismului. “Reţeta succesului economic al unei naţiuni nu este un secret. Economiştii buni ştiu de generaţii care sunt ingredientele acesteia: supremaţia legii, protejarea proprietăţii private, pieţe libere şi antreprenoriat. Prim-ministrul Florin Cîţu înţelege acest aspect și știe că lucrul cel mai preţios pe care îl poate face un guvern pentru oamenii pe care îi conduce este să stabilească un câmp de operaţiuni corect care nu lasă loc de favoruri personale” scrie economistul american.

Profesorul Stephen R. Bowers, de la Universitatea Liberty din Virginia, apreciază măsurile luate de guvernele liberale și privește cu optimism către economia românească. “Eforturile făcute de guvernul român au avut un impact semnificativ în încurajarea competiţiei corecte în rândul antreprenorilor, ceea ce a contribuit la creşterea stabilităţii economice” a susținut Stephen Bowers.

Resursa guvernamentală folosită în interes de partid

Alexandru Butiseacă nu este primul consilier al premierului care se implică direct sau nu în campania internă pentru președinția PNL. Lunile trecute, un document cu antetul Guvernului a fost adresat liderilor liberali ce îl susțin pe premier în lupta internă din PNL. Documentul a fost redactat de consiliera de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Mioara Costin. Aceasta și-a dat demisia în urma presiunii mediatice pornită în urma apariției în spațiul public a documentului cu pricina.

În document, Mioara Costin le cere unor lideri PNL să transmită către ea și colega sa Dana Păcurar, informații pe care le au despre tabăra Orban, pentru a le da in presă. Tot într-acesta erau stabilite direcțiile de comunicare ale echipei lui Cîțu și lista de comunicatori în campania electorală a premierului.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul