Accesul în restaurante, mall-uri doar pe baza certificatului verde
Accesul în restaurante, mall-uri doar pe baza certificatului verde

Accesul în restaurante, mall-uri ar putea să se facă și în România doar pe baza certificatului de vaccinare. Ministrul sănătății a recunoscut că sunt „discuții” pe această temă care se vor concretiza la momentul în care incidența noilor îmbolnăviri va urca și se discută diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activităţi să se facă doar pe baza certificatului de vaccinare. Acest document ar putea fi solicitat în spațiile închise aglomerate, cum sunt mall-urile, restaurantele sau barurile.

Deocamdată însă, incidența rămâne sub valoarea de 1 la mie.

„Acum incidenţa e de sub unu la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună. Creşterea este mai accelerată”, a declarat Ioana Mihăilă, luni seară, la Digi24.

Mihăilă a precizat că sunt discuții între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Departamentului pentru Situații de Urgență și ai INSP despre posibilele decizii în cazul în care rata de infectare cu coronavirus va crește semnificativ și se vor umple secțiile din spitale.

Accesul în restaurante, mall-uri pe baza certificatului verde. Principiul de la care au pornit discuțiile este că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp posibil.

„Un al doilea obiectiv e să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate, iar al treilea e să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au suferit anul trecut, cum e HoReCa”, a continuat Mihăilă.

Ministrul Sănătății a punctat că există cadrul legal astfel încât certificatul verde european să fie folosit şi la nivel naţional: „În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”.

Ioana Mihăilă a admis că este luată în calcul varianta ca în mall-uri să se intre pe baza certificatului de vaccinare: „Da, e o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă e ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare, accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul