Coronavirusul i-a ucis pe cei care erau o povară pentru cei din jur spune nicolae furtuna
Coronavirusul i-a ucis pe cei care erau o povară pentru cei din jur spune nicolae furtuna

Coronavirusul i-a ucis pe cei care erau o povară pentru cei din jur. Afirmația deosebit de controversată aparține unui responsabil moldovean cu sănătatea publică, Nicolae Furtună. Medicul a vorbit despre comorbiditățile asociate infecției cu COVID-19.

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, a spus că medicii moldoveni de la terapie intensivă au făcut adevărate minuni, dar statisticile arată că în 99% din cazurile de deces, pacienții aveau o comorbiditate, iar peste 70%, chiar și două. Cele mai întâlnite țin de afecțiunile cardiace, diabet și obezitate.

„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, covidul a luat viata celor care si asa erau o povara pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună, potrivit zdg.md, preluat de publicația Știri pe Surse.

Coronavirusul i-a ucis mai ales pe cei care sufereau de diferite boli care nu mai puteau fi vindecate, a explicat Nicolae Furtună.

„Comorbiditățile și infecția cu COVID sunt antagoniști. Patologia cardiovasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili, noi de când vorbim că obezitatea e un factor de risc pentru maladii transmisibile. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime din cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a încheiat responsabilul moldovean cu sănătatea publică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *