Președintele Klaus Iohannis a comentat, alături de omologul din Germania, situația demersurilor de deblocare a aderării României la spațiul de liberă circulație.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat, miercuri, o vizită la București și a purtat discuții cu Iohannis.

Cei doi șefi de stat au fost întrebați de presa germană ce se poate face în privința ridicării veto-ului exprimat de Austria și Olanda la Consiliul JAI de anul trecut și care sunt așteptările României.

„Ce se poate face (în privința deblocării aderării României la Schengen) este ceea ce s-a făcut și în trecut. Cancelarul federal, miniștrii de Interne și Externe vor aduce argumente în fața Austriei și Olandei”, a răspuns președintele german.

„În privința aderării României, sprijinul acordat țării noastre a fost foarte mare, cu excepția unei singure țări. Toate celelalte s-au pronunțat în favoarea aderării României, iar unele, printre care și Germania, au făcut-o cu mare entuziasm.

Iohannis: „Cred că lucrurile se mișcă și există rezultate pozitive”

I-am mulțumit președintelui Steinmeier pentru acest lucru și sunt convins că sprijinul din partea Germaniei va continua. Ceea ce așteptăm să se întâmple este ca discuțiile politice să continue. Se va încerca să fie convinși cei care încă nu cred că spațiul Schengen va deveni mai puternic prin aderarea României, nu mai slab.

Am înțeles că subiectul migrației ilegale îi preocupă pe foarte mulți europeni. Împreună cu Germania, cu alți parteneri și cu Comisia Europeană, încercăm să găsim soluții.

În cadrul discuțiilor de astăzi, am discutat despre migrație și există evoluții pozitive (…) Există un proiect pilot la granița româno-sârbă, pe care l-am elaborat împreună cu Comisia Europeană și care se derulează cu bune rezultate. A existat un summit pe tema migrației. Cred că lucrurile se mișcă și există deja rezultate pozitive”, a spus, la rândul său, în limba germană, președintele român.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *