Cristian Popescu Piedone mai are de așteptat până la condamnare
Cristian Popescu Piedone mai are de așteptat până la condamnare

Cristian Popescu Piedone mai are de așteptat până ce va afla cu siguranță dacă se va duce sau nu la închisoare. Verdictul în dosarul „Colectiv” s-a amânat luni, prelungind și mai mult suferința familiilor mutilate de groaznicul incendiu.

Sentința definitivă în controversatul dosar a fost amânată până pe data de 3 martie 2022, au decis luni, 3 ianuarie, magistrații completului de judecată care analizează dosarul „Colectiv” la Curtea de Apel București.

În primă instanță, primarul Sectorului 4 de la data tragediei, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Cei trei patroni au clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Micu au primit câte 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, relatează B1TV.

În noiembrie 2021, Curtea de Apel București a schimbat parțial încadrarea juridică în cazul inculpaților din dosarul Colectiv, înlăturând consecințele grave din abuzul în serviciu. Decizia ar putea avea ca efect reducerea pedepselor. Totuși, instanța nu a schimbat încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, așa cum ceruseră inculpații, fapt ce ar fi scăzut semnificativ pedepsele.

Procesul ar fi trebuit să se termine vara aceasta, dar s-a ajuns la amânări repetate din cauza unor neînțelegeri legate de procedura de judecată.

Mai exact, cei doi judecători care au analizat acuzațiile și au audiat zeci de martori nu s-au putut pune de acord dacă faptele au fost comise sau nu cu intenție, ceea ce cântărește în limitele de pedeapsă ce pot fi stabilite. Astfel, a fost nevoie de intervenția unui al treilea judecător.

Cei care au făcut solicitarea de schimbare a încadrării juridice au fost cei doi pompieri acuzați că au verificat clubul, dar nu au luat măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI. Ulterior, instanța a dispus din oficiu să se dezbată în cazul tuturor.

Între timp, Daniela Niță, patroana firmei pirotehnice, a murit.

Ea primise 12 ani și 8 luni de închisoare.

Condamnări au mai primit cei doi pompieri, dar și funcționari din cadrul primăriei conduse atunci de Piedone.

Instanța a mai dispus ca rudele victimelor să primească daune morale și materiale de câteva zeci de milioane de euro. Dacă decizia rămâne definitivă, daunele vor fi plătite de cei 13 inculpați, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *