CRISTIAN TUDOR POPESCU

Gazetarul Cristian Tudor Popescu se declarată susprins de desemnarea lui Dacian Cioloș drept premier de către președintele Iohannis. Într-un editorial semnat în Republica, el subliniază că nominalizarea a suferit o „umilință supremă” pentru PNL, dar pentru Cioloș poate fi „o treaptă care să se rupă cu el și USR”.

„Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte”, precizează gazetarul CTP.

Cristian Tudor Popescu argumentează că desemnarea este logică având în vedere că primele două partide ca număr de parlamentari, PSD și PNL, nu au făcut nicio propunere, iar USR face parte din majoritatea care a dărâmat guvernul Cîțu prin moțiune.

„Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

În ciuda acestei victorii de etapă, Dacian Cioloș va avea mari dificultăți să strângă majoritatea parlamentară de 234 de parlamentari care să-l învestească în funcție, atrage atenția Cristian Tudor Popescu

„Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu știu dacă președintele mai are putere”, afirmă Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu conchide că o înfrângere suferită de Dacian Cioloș în obținerea unui majorității va duce la „săptămâni în care cetățenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară și socială, guvernul demis Cîțu la conducerea țării”, iar „pe Iohannis poate să-l intereseze mai puțin decât un meci de golf”.

Leave a comment

Lasă un răspuns