Criza alimentară nu este un pericol pentru România
Criza alimentară nu este un pericol pentru România

Criza alimentară nu este un pericol pentru România, cel puțin nu în viitorul apropiat, consideră ministrul agriculturii, Adrian Oros. Există însă o criză a cărnii de porc încă din anul 2017, când s-a instalat pesta porcină africană, care într-un an și jumătate a acoperit aproape toată țara, iar multe ferme au intrat în faliment, a explicat oficialul.

Credinţa mea este că nu ne paşte o criza alimentară, cel puţin nu în viitorul apropiat. (…) Citesc şi eu tot felul de analize FAO care ne semnalează că peste 10 ani sau peste 15 ani sau acum, mai curând, că a apărut această pandemie Covid, o să apară şi o criză alimentară. Unii pun această criză şi pe seama schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de producţie, cum am avut şi noi în zona de sud-est a României, anul trecut, din cauza unei secetei extreme, iar producţia de cereale a scăzut cu 40%. Dar anul acesta iată că ne revenim şi vremea ne ajută”, a declarat Adrian Oros, miercuri, la Digi 24, menţionând că din discuţiile avute la nivel european nu sunt semne că ar apărea o criză alimentară.

Trei sferturi din consumul României de carne de porc provine din importuri, a explicat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a explicat că producția internă acoperă doar un sfert din consumul intern și că „aici avem un minus din cauza pestei porcine africane”.

Astăzi de exemplu din 3,6 milioane locuri de cazare porc la îngrăşat sunt ocupate 900.000 (…) Producţia internă acoperă doar 25% din consumul intern, aici avem un minus din cauza pestei porcine africane. Dacă mă uit pe balanţa comercială avem o problemă şi cu legumele. Dacă la carnea de porc avem un deficit al balanţei comerciale de 620 de milioane de euro anual, la legume avem un deficit de 500 de milioane de euro”, a adăugat Adrian Oros.

Situația, susține el, este generată și de faptul că România se confruntă cu o problemă structurală, iar foarte mulți femieri au o putere mică de negociere.

Ei nu reuşesc nici atunci când îşi procură inputurile – seminţe, îngrăşăminte, pesticide – să obţină preţuri avantajoase, nici atunci când vor să îşi valorifice producţia la preţuri foarte bune, astfel încât foarte mulţi dintre ei nu rezistă pe piaţă. Singura soluţie realistă şi imediată este de a se asocia. Sigur, este o reticienţă la asociere”, a mai spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *