Dacian Cioloș își anunță astăzi candidatura pentru președinția partidului USR PLUS. În cadrul Comitetului Politic al partidului, acesta, împreună cu echipa sa, își vor prezenta moțiunea. În cursă s-au mai înscris Dan Barna și senatorul Ambrozie-Irineu Darău.

Moțiunea echipei #UnițiReușim

Site-ul de campanie al echipei lui Dacian Cioloș debutează cu confesiuni ale acestuia vis-a-vis de taberele din partid, viitorul acestuia sau chiar Nicușor Dan. Acesta încearcă să demonteze teoria conform căreia el, împreună cu Cristian Ghinea au furat partidul lui Nicușor. Pentru Dacian Cioloș, actualul primar al capitalei  „rămâne în bună măsură o enigmă. O parte din mine îl stimează, o parte nu-l înțelege„.

Cioloș vorbește inclusiv despre conflictul din campania internă a PNL, concluzionând că un conflict între premier și Președintele Camerei Deputaților (Cîțu vs. Orban) nu este unul trecător și care trebuie ignorat. „Așa cum PNL e condamnat să guverneze cu noi, și noi suntem prinși în siajul evoluției lor, dacă vrem să rămânem la guvernare pentru a ne promova reformele, fie că vrem, fie că nu vrem”. 

Programul politic al echipei #UnițiReușim prevede 10 dorințe ale acesteia pentru viitorul partidului. Fiecare dintre puncte este însoțit și de soluția propusă de echipa lui Dacian. Punctele cheie ale moțiunii vorbesc despre reforme și performanță, transparență și diversitate, dar și despre viitor și conectarea cu societatea românească. O măsură importantă dorită de Dacian Cioloș este aceea de reformare a sistemului de vot în interiorul partidului și limitarea mandatelor. Practic, acesta vrea ca sistemul de vot prin delegați să fie eliminat. Își dorește implementarea la scară largă a sistemului de vot electronic și recrutări active și permanente de noi membri. Se cere inclusiv eliminarea sistemului de vot de tip „winner takes all”, iar mandatele elective în partid să fie de maximum trei.

Cine sunt liderii din partid ce îl susțin pe Dacian Cioloș

Lideri de seamă ai partidului USR PLUS îl susțin pe Dacian Cioloș. Printre cei mai importanți lideri se regăsește și Anca Dragu. Aceasta ocupă funcția de Președinte al Senatului României, practic este al doilea om în stat. Europarlamentarii Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Alin Mituța și Ramona Strugariu sunt patru dintre cei 7 colegi ai lui Dacian de la Bruxelles ce au ales să îl susțină în cursa internă.

Inclusiv doi dintre miniștri USR PLUS l-au ales pe Dacian. Este vorba de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Alin Stoica, Prefectul Municipiului București se regăsește și el în lista de susținători ai lui Cioloș. Vlad Voiculescu, actualul președinte al USR PLUS București și fost ministru al Sănătății, face parte deasemenea din echipa #UnițiReușim.

echipa uniti reusim

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *