Primarul Capitalei, Nicușor Dan, promite din nou căldură în calorifere

Traian Băsescu, fost președinte, dar și fost primar al Capitalei, a declarat în repetate rânduri în această campanie că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile din 9 iunie. Situația era însă diferita în anul 2020, când actualul primar era numit “Nicușor ban” de Traian Băsescu, cel care i-a și dat celebra poreclă. În 2020, Traian Băsescu și Nicușor Dan erau contracandidați în lupta pentru Primăria Capitalei, alături de Gabriela Firea.

Afinitățile politice se schimbă de la un ciclu electoral la altul, iar cel mai recent caz este cel al lui Traian Băsescu și Nicușor Dan. Fostul președinte al țării și edil al Bucureștiului lansa atacuri repetate în 2020 împotriva lui Nicușor Dan pe tema traficului de influență și a susținerii unor oameni de afaceri bucureșteni.

Într-o înregistrare apărută la acea vreme în spațiul public, actualul edil al Bucureștiului ar fi încercat să intervină în favoarea omului de afaceri Mihai Mitrache, zis “Câine”, în cazul restaurantului construit ilegal de afacerist în Parcul Orășelul Copiilor din Sectorul 4. În declarațiile sale din 2020, Traian Băsescu sugerea că Nicușor Dan ar trebui să facă pușcărie în acest caz.

Eu vă spun un lucru simplu: pentru o astfel de înregistrare, nepotul meu a făcut trei ani de închisoare, pentru promisiune de trafic de influenţă. Aici discutăm de un trafic de influenţă direct. Deci, asta e părerea mea”, a spus fostul președinte într-o conferință de presă.

Procese pe bandă rulantă. Traian Băsescu: “nu își va prelua mandatul până nu retrage toate cele 400 de procese”

Cunoscut pentru activitatea sa de activist înainte de a fi primar al Capitalei, Nicușor Dan avea intentate Primăriei Generale sute de procese. În urma instalării în fotoliului de primar, acesta a preluat și cele peste 400 de procese pe rol. Traian Băsescu a criticat dur în campania din 2020 acest lucru, spunând că Nicușor Dan trebuie să își rezolve aceste probleme, dacă pretinde să conducă Primăria București, pe care el însuși o îngreunează cu astfel de demersuri.

Sper totusi ca Nicusor Dan nu va intra în Primăria Capitalei, nu își va prelua mandatul până nu retrage toate cele 400 de procese împotriva Primăriei Capitalei. Mai are de plătit și niște daune pe la procese, la unul 31 de mii, la altul nu știu câte mii, deci sper să avem un primar care să nu spună <în proces cu Primăria Capitalei>>”, declara Traian Băsescu în 2020.

Plecând tot de la procesele în cascadă intentate de Nicușor Dan ani la rând Primăriei Generale, Traian Băsescu s-a inspirat pentru celebra poreclă pe care i-a atribuit-o în lupta electorală din 2020. Băsescu a explicat că numele de „Nicuşor ban” a apărut deoarece “circulă faptul că de multe ori utilizează procesele, se spune, ca să mai facă un ban pentru fundaţie”.

Traian Băsescu îl “spală public” pe “Nicușor ban” în 2024

Întors la 180 de grade după numai 4 ani, Traian Băsescu a ieșit cu o serie de afirmații publice favorabile lui Nicușor Dan în această campanie. Explicația este simplă, partidul pe care Băsescu l-a fondat, PMP, fiind acum parte a alianței care îl sprijină pe actualul primar. De aceea, pentru a-și ajuta creația politică, Băsescu a uita brusc de procesele lui Nicușor și afirmă că il va vota pe Dan pentru că “este curajos”.

„Categoric il votez pe Nicusor Dan: si-a asumat sa intre in maruntaiele Bucurestiului, partea care nu se vede. (…) Nicușor a avut curaj și a intrat în subteranele Bucureștiului. Nu e ușor, că lui nu îi rămân foarte mulți bani să plătească aceste subvenții. El schimbă kilometri de conducte”, a menționat Traian Băsescu.

Dealtfel, reevaluările lui Băsescu sunt deja celebre, existând o lungă listă de foști dușmani cu care s-a aliat de-a lungul carierei sale politice și care, imediat, din “băieți răi” au devenit “băieți buni”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *