Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989
Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989

Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, a fost atacată la Curtea Constituțională de PSD.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat, luni, de Senat, cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere. Ulterior, grupul senatorial PSD a formulat o contestație, care a fost înregistrată la Curte, potrivit Digi24.

Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 au făcut unei legi care a fost retrimisă la dezbatere de președintele României, Klaus Iohannis. Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce forma trimisă la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a admis că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a evenimentelor din Decembrie 1989.

Leave a comment

Lasă un răspuns