Apare un nou vaccin anti-COVID | Anunţul ministrului Sănătăţii despre serul pe care România îl va cumpăra
Apare un nou vaccin anti-COVID | Anunţul ministrului Sănătăţii despre serul pe care România îl va cumpăra

Doza a patra este inoportună la acest moment, consideră ministrul sănătății Alexandru Rafila. Discuția despre doza a patra nu își are rostul cât timp producătorii de vaccinuri nu au reușit până acum să le adapteze față de mutațiile coronavirusului, atrage atenția Rafila.

Mai mult decât atât, ministrul social-democrat a amintit faptul că vaccinarea „și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii virusului”.

„Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară.

În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptaibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”, a declarat Rafila, la Digi24.

Până atunci, doza 3 încă nu este obligatorie în România. Ministrul PSD așteaptă punctul de vedere ale instituțiilor internaționale, după valul Omicron.

Am făcut și eu săptămâna trecută doza 3. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efect în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Vaccinarea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalaua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat”, a mai transmis demnitarul.

Doza a patra când finalul pandemiei se apropie

După aproape doi ani de pandemie declarată de OMS, într-un final se întrevede sfârșitul acesteia, a declarat duminică directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru regiunea europeană, Hans Kluge.

Odată ce valul Omicron din Europa se va fi calmat, „va exista timp de câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie mulțumită vaccinului, fie pentru că oamenii au dobândit imunitate prin infectare, și va exista de asemenea o scădere ca urmare a sezonalității”, consideră Hans Kluge.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *