Impactul valului cinci al pandemiei nu este major și nu este nevoie de suplimentarea paturilor ATI, la acest moment, așa cum s-a procedat în valurile anterioare ale pandemiei, spune secretarul de stat Raed Arafat.

Din fericire, impactul nu e unul major, care să necesite paturi şi capacităţi suplimentare. Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există. Monitorizăm foarte atent acest aspect”, a spus Raed Arafat, miercuri seară, potrivit B1TV.

Totuși, numărul în creștere al cazurilor pozitive, duce la posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă, atrage atenția Arafat iar Omicron, chiar dacă nu impune forme atât de severe precum variantele anterioare ale virusului, nu este încă prezent peste tot.

Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta. Rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a spus Raed Arafat.

Aceasta este, practic, prima declarație optimistă a șefului DSU, după aproape doi ani de pandemie.

Impactul valului cinci al pandemiei. Sunt însă și specialiști care nu sunt optimiști, precum biologul Octavian Jurma

De săptămâna viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare”, spune el. Octavian Jurma estimează că numărul cazurilor noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 va trece de pragul de 20.000 săptămâna viitoare și spune că s-ar putea depăși chiar și 25.000, „vârful prognozei optimiste”.

Săptămâna aceasta autoritățile au înregistrat primul deces provocat de varianta Omicron a coronavirusului.

Azi avem anuntat si primul deces oficial provocat de Omicron. Dominanta Omicron a crescut saptamana trecuta in Romania la 75%, respectiv 322 din cele 431 de secventieri facute. Daca ne uitam la numarul 59,000 de cazuri de saptamana trecuta, inseamna ca aproximativ 14,000 de cazuri au fost provocate de Delta deci in medie 2,000 pe zi. Avem astfel o confirmare ca cele doua versiuni pot coexista o perioada si ca cele doua valuri continua sa creasca impreuna (val in val). Faptul ca 1 din 4 cazuri au fost Delta e un motiv suplimentar de prudenta in aceasta perioada”, a scris Octavian Jurma, marți, pe Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *