Amenda Dianei Șoșoacă pentru discriminare, după plângerea lui Arafat
Amenda Dianei Șoșoacă pentru discriminare, după plângerea lui Arafat

Amenda Dianei Șoșoacă pentru discriminare a pornit în urma plângerii formulată de Raed Arafat, care s-a considerat lezat de afirmațiile senatoarei. Arafat a reacționat după ce s-a aflat de amenda aplicată Dianei Șoșoacă.

Raed Arafat, a reacționat, joi, pe Facebook, după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a sancționat pe Diana Șoșoacă cu amendă și pe Mihail Neamțu cu avertisment contravențional, pentru discriminarea acestuia. Arafat a scris că „rasismul și xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăți și trebuie înfruntate și învinse înainte ca ele să devină o parte din «normalitatea» în care trăim”, relatează B1TV.

„James Baldwin spunea:

«Nu tot ceea ce este înfruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat până nu este înfruntat.»

Mai jos aveți comunicatul Consiliului Combaterii Discriminării privind amendarea d-nei Diana Șoșoacă și sancționarea d-lui Mihail Neamțu, în urma sesizării mele privind afirmațiile rasiste spuse de cele două personaje în spațiul public.

Rasismul și xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăți și trebuie înfruntate și învinse înainte ca ele să devină o parte din «normalitatea» în care trăim.

Astfel de afirmații, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21. Istoria ne-a arătat ce poate face rasismul, xenofobia și îndemnul la ură, astfel încât este obligația noastră să reacționăm de îndată dacă nu vrem ca istoria să se repete!”, este mesajul lui Raed Arafat de pe Facebook.

Diana Șoșoacă a fost amendată cu suma de 5.000 de lei pentru discriminare, după mai multe afirmații pe care le-a făcut despre Raed Arafat. Șoșoacă l-a numit pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) „trădător”.

Conform unui comunicat transmis, miercuri, de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), s-a decis că afirmațiile „de ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”, „vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”, „nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie” și „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare.

„Se sancționează autorul declarației doamna Iovanovici-Șoșoacă Diana cu amendă contravențională de 5.000 de lei”, a transmis CNCD.

De asemenea, Mihail Neamțu a fost sancționat „cu avertisment contravențional” pentru afirmațiile „vorbești română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”, „mă simt reprezentat ca român, de cel care vorbește corect română”, „sper că știi limba română corect, este totuși o condiție pentru a fi român”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *