virgil popescu seceta afecteaza productia de energie electrica masuri ro 779805

Seceta a făcut ravagii în România, iar efectele s-ar putea vedea şi în producția de energie electrică. Ce măsuri au în vedere autorităţile ne spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Evident, acolo unde producem energie pe bază de apă, energia hidro, seceta afectează.În momentul de față rezerva în lacurile de acumulare hidroelectrice este de aproximativ 2,7 terrawați, o rezervă care asigură funcționarea suficientă în condiții normale a sistemului energetic.Evident că se urmărește în fiecare zi evoluția. Avem o Dunăre cu un debit relativ mic față de anul trecut sau mai mic față de anul trecut, dar cald a fost și anul trecut, asemenea fenomen a fost prognozat și a fost și anul trecut.Eu zic că totuși spre în partea a doua a anului o să vedem, probabil, și precipitații. În toată perioada anului Hidroelectrica produce energie cu ajutorul apei și trebuie să luăm precipitațiile de-a lungul întregului an”, a anunțat Virgil Popescu la Antena 3.

„Evident, acum în momentul de față dacă vorbim este un pic mai mic decât anul trecut, fără impact semnificativ.Dar ne gândim cum să facem și ce să facem și pentru viitor, pentru că o parte din rezerva din lacuri se evaporă.Această evaporare duce la scăderea, deci nu numai precipitațiile, dar și evaporarea la nivelul luciului de apă și până la sfârșitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawați, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră națională, de 10 megawați pe 10 hectare în județul în județul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipotești a sucursalei Vâlcea”. a anunțat Virgil Popescu.

„Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi și aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine și facem 2 lucruri odată producem mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar și reducem evaporarea apei.
Am declarat că în această perioadă de criză și cât va dura această criză și cât va fi nevoie, vom produce maxim din cărbune.

A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawați. În momentul de față, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în așa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în așa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă, să avem o producție de cărbune în această iarnă mai mare față de iarna trecută.

Tendința noastră pe termen lung tendința pe anul acesta, pe iarna aceasta, probabil că și pe iarna viitoare nu veți vedea o scădere a producției de energie din cărbune și nu veți vedea o scădere atâta timp cât va fi nevoie și vom avea această criză energetică la nivel european și la nivel mondial, cu războiul la frontieră, nu vom avea aici o scădere a producției de cărbune”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu în emisiunea În faţa națiunii de la Antena 3.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *