Elevii depistați cu coronavirus s-au infectat în timpul vacanței
Elevii depistați cu coronavirus s-au infectat în timpul vacanței

Elevii depistați cu coronavirus s-au infectat în timpul vacanței, susține ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Până joi seara fuseseră raportate 244 de cazuri de elevi infectați cu SARS-COV-2 și 329 angajați din învățământ.

Elevii depistați cu coronavirus au contractat virusul înainte de data de 8 februarie când a început semestrul al doilea, a spus Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că riscul de contaminare nu poate fi eliminat complet, motiv pentru care a făcut din nou apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală dacă observă orice simptom specific COVID-19, relatează B1TV.

„Numărul celor infectați, dincolo de faptul că elevii infectați sunt rezultatul unei infectări pe parcursul vacanței, înainte de începerea semestrului 2, pentru că asta e perioada de incubație, este de 244, adică un elev la 10.000, adică mult mai mic decât rata de infectare în rândul populației generale. Dacă cineva își imagina că odată cu deschiderea școlilor în semestrul 2, pandemia va fi stopată complet, se înșală. Am spus că riscul nu poate fi eliminat total în niciun caz. Riscul va putea să fie diminuat în măsura în măsura în care toți părinții vor înțelege că la cele mai mici simptome specifice trebuie să țină copiii la domiciliu și să anunțe medicul de familie.

Există opt județe, e absolut remarcabil, în care nu s-a înregistrat niciun caz, în patru zile de școală de infectare în rândul elevilor, după cum există și județe, precum Arad, Cluj și municipiul București în care s-au înregistrat, în total 122 de cazuri, adică exact jumătate din numărul de elevi confirmați pozitiv la ora 18.00”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elevii nu pot fi testați obligatoriu

Întrebat cum ar putea fi rezolvată problema testării elevilor, în condițiile în care unii părinți nu sunt de acord, ministrul Educației a răspuns: „Eu am îndemnat, alături de ministrul Sănătății, la completarea acordului pentru testare. Dincolo de această recomandare, nu poate exista obligativitatea de acord. Dacă părinții așa au considerat necesar… Testarea este un element care poate micșora viteza de răspândire a acestui virus, însă nu există nicio bază legală pentru obligativitatea testării. Am încercat să găsim cea mai bună variantă legală pentru testarea elevilor care au simptome, nicidecum testarea în masă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *