Derogarea prin care Florin Cîțu putea candida la președinția PNL a fost atacată în instanță. Un membru PNL Sector 1 a atacat la Tribunalul București deciziile luate de forurile partidului.

Candidatură anulată de Tribunalul București

Avocatul Alexandru Dumitrescu, membru PNL Sector 1 a chemat în judecată Partidul Național Liberal. Constestația depusă de acesta urmărește constatarea nulității absolute a derogării obținute de Florin Cîțu. Acesta este contracandidatul lui Ludovic Orban în cursa internă pentru președinția partidului. Ludovic Orban este membru al Partidului Național Liberal de mai bine de 31 de ani.

Ludovic Orban a afirmat însă că susține acordarea derogării necesare candidaturii lui Florin Cîțu. „Pentru a candida, trebuie să aibă o vechime de 5 ani. Nu va împlini 5 ani, am spus că este necesară o derogare, pe care eu sunt dispus să o susțin pentru Florin Cîțu”, a afirmat acesta.

Conform Statutului PNL, pentru ca un membru al partidului să poată candida pentru funcția de președinte al acestuia, trebuie să îndeplinească un număr de condiții. Printre acestea se regăsește și vechimea minimă necesară. Pentru a candida, un membru are nevoie de minimum 5 ani vechime în PNL. Florin Cîțu împlinește cei 5 ani de vechime după organizarea Congresului, practic nu respectă vechimea minimă impusă de statut.

Cu toate acestea, statutul prevede posibilitatea acordării unei derogări. Problema reclamată în instanță este dată de organul de conducere al PNL ce a acordat această derogare. Statutul prevede că singura autoritate ce poate acorda această derogare este Biroul Executiv al partidului. Susținătorii lui Cîțu nu dețin majoritatea în acel for de conducere al partidului, așa că au decis să acorde derogarea într-o ședintă de Birou Politic Național.

În concluzie, cererea lui Alexandru Dumitrescu urmărește constatarea nerespectării Statutului Partidului Național Liberal privind derogarea obținută de Florin Cîțu și anularea candidaturii acestuia. Tribunalul urmează a constata nulitatea atât a deciziei BPN privind derogarea premierului, cât și a deciziei COCON privind validarea candidaturii lui Cîțu.

Leave a comment

Lasă un răspuns