Foametea la nivel mondial este principala îngrijorare despre posibilele efecte ale războiului din Ucraina. „Un uragan de foamete” ne-ar aștepta, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Oficialul Organizației Națiunilor Unite a adăugat că Ucraina este „decimată” sub ochii întregii lumi și că trebuie luate măsuri pentru a se evita o criză alimentară.

Ucraina este în flăcări” și „țara este decimată sub ochii întregii lumi”, a spus el, citat de BFM TV. „Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a evita un uragan de foamete și prăbușirea sistemului alimentar mondial”, a adăugat el, în fața ziariștilor, în New York, potrivit B1TV. Consecința ar putea fi foametea la nivel mondial, a explicat el.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a oprit producția agricolă a celor două țări, responsabile cu 30% din comerțul global cu grâu. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, iar Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Cele două producții adunate reprezintă 60% din producția globală.

Prețurile grâului la bursa din Chicago s-au tranzacționat la maxime din ultimii 14 ani. Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor larg răspândite, care îngreunează restul lumii să-și cumpere produsele. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *