Image default
Actualitate

Fostul ministrul al Justiției Tudorel Toader a dezvăluit presiunile de „la vârful vârfului” pentru modificarea Codurilor Penale, indicându-l indirect pe Liviu Dragnea

Fostul ministru al justiției spune că a fost supus la ample presiuni pentru modificarea Codurilor Penale prin ordonanțe, pe vremea mandatului său. Deși Tudorel Toader s-a ferit să pronunțe numele lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte al PSD, a vorbit despre presiuni „la vârful vârfului”. Tudorel Toader susține că s-a opus din răsputeri acestor modificări, într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu pe platforma Zoom.

Astfel, chestionat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care îşi dorea cu adevărat aceste modificări, Tudorel Toader a explicat că i s-a cerut „insistent” să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal. „O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului”, a spus fostul ministru al justiției, potrivit PsNews.

„Alea două decizii ale CCR vizând Codurile Penale, Codul de Procedură Penală, care au declarat multe soluţii neconstuţionale în controlul apriori, deci înainte de a intra legea în vigoare, deci niciuna din soluţiile acelea nu au plecat de la ministerul Justiţiei. Au plecat din alte centre din astea sau din comisia specială, chiar din Parlament”, a declarat fostul ministru.

Și premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut „insistent” să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, a mai spus Toader.

„Acum cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa. Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală. Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecare de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii. Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem”.

Fostul ministru al justiției presiuni. Tudorel Toader spune că știa că dacă se opune, va fi demis.

„Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?” Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna. Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecarea din Guvern, dar ea era inevitabilă. Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative”, a mai declarat Tudorel Toader.

Declarațiile explicite ale lui Tudorel Toader, de la minutul 40.00.

Related posts

Liviu Dragnea și-a recăpătat dreptul de a munci în penitenciar

Andrada Ionescu

Marcel Ciolacu se leapădă de Liviu Dragnea. „Nu pot să îmi permit să mă duc la penitenciar să vizitez…”

Constantinescu Gabriel

Liviu Dragnea e în pericol, starea de sănătate i s-a agravat. Ce spune avocata fostului lider PSD

Constantinescu Gabriel

1 comment

Tudorel Toader acuză presiuni PSD iar Anca Alexandrescu i-a amintit 4 iunie 2020 at 23:04

[…] Tudorel Toader acuză presiunile din vârful PSD pentru emiterea OUG-urilor de modificare a Codurilor Penale, iar acum fosta consilieră a lui Liviu Dragnea a ținut să-i amintească despre o ordonanță de urgență dată special pentru unul din fiii săi și un ordin de ministru pentru al doilea. […]

Reply

Leave a Comment