Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, căutat de Poliție pentru a fi încarcerat
Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, căutat de Poliție pentru a fi încarcerat

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție, dar polițiștii care au venit să-l ducă la penitenciar nu l-au găsit, așa că l-au dat în urmărire generală.

Soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost condamnaţi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii.

„În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv. Având în vedere că cel în cauză nu a fost găsit, se fac demersurile legale pentru a fi dat în urmărire”, a transmis Poliţia Capitalei.

Dragomir a fost judecat și condamnat pentru că, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, l-ar fi pus în gardă pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică. Ar fi primit în schimbul protecţiei oferite o mită de aproape jumătate de milion de euro.

În decembrie 2016, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat pentru fals, dar achitat pentru acuzaţiile de corupţie la Tribunalul Bucureşti. Era judecat pentru trafic de influență și folosirea și transmiterea de informații nepublice.

Protecție contra-cost pentru un afacerist controversat

Infomațiile îl vizau pe Ghaziri, patronul de la Avicola Crevedia care era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii. Potrivit DNA, Dragomir i-ar fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri informaţii secrete astfel încât acesta să se păzească de monitorizarea SRI, controalele ANAF şi, ulterior, de dosarele DNA. În plus, Dragomir i-ar fi oferit sprijin omului de afaceri libanez la diverşi înalţi functionari astfel încât să obţină mai uşor rambursarea TVA de la stat.

Dragomir i-ar fi oferit protecţie lui Ghaziri în schimbul a 25.000 de euro pe lună şi a unui procent de 1 la sută din TVA rambursată de stat. Potrivit procurorilor, Dragomir ar fi primit în total mită de la Rami Ghaziri – prin intermediul unui angajat al acestuia, Emile Kharrat – peste 460.000 de euro. 374.000 de euro au mers direct în contul soacrei fostului ofiţer, peste 70.000 de euro au reprezentat cheltuieli pentru înfiinţarea unei firme, Emar Investment şi pentru o maşină Porsche Cayenne, iar 18.000 de euro ar fi fost primiţi sub forma salariului de 8000 de lei pe lună al soţiei sale la firma Emar. Totul s-ar fi petrecut între octombrie 2012 şi octombrie 2013, în perioada când Dragomir voia să se lanseze în afaceri plecase din Serviciul Român de Informații, potrivit G4Media

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir este acuzat şi de spălare de bani întrucât – consideră procurorii militari de la DNA – ar fi transferat banii primiţi de la Rami Ghaziri din contul soacrei sale în alte conturi, ale lui, soţiei şi fiului.

Fostul ofiţer era acuzat şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii şi uz de fals întrucât, împreună cu soţia lui, ar fi determinat falsificarea unui contract de împrumut şi a unei chitanţe de restituire a banilor, pe care ulterior le-a prezentat la DNA, susţinând că banii primiţi de la omul lui Rami Ghaziri ar fi reprezentat un împrumut pe care l-a restituit. Doar infracțiunile de fals au rămas în picioare la condamnarea sa.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, implicat în hărțuirea Laurei Codruța Kovesi

În septembrie 2016, fostul colonel SRI a fost arestat și în cazul Black Cube, afacerea de hărţuire a fostei şefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Dragomir ar fi comandat operaţiunea din România a celebrei agenţii israeliene de detectivi internaţionali „în numele altor persoane”. Deși dosarul a fost deschis de DIICOT în septembrie 2016, nici până astăzi nu a fost finalizat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *