Împrumut pentru spitale. Guvernul încearcă să obțină două credite
Împrumut pentru spitale. Guvernul încearcă să obțină două credite

Împrumut pentru spitale. Guvernul încearcă să obțină două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova şi Cluj. Guvernul a aprobat un Memorandum ce privește acordul de principiu pentru contractarea acestora. Suma necesară este de 480 de milioane de euro.

Memorandumul a fost înaintat Guvernului de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR-PLUS), relatează B1TV.

Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la cca. 1,64 miliarde euro. Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de cca. 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile”, transmite Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Împrumut pentru spitale. Până la finele acestui an ar trebui semnate împrumuturile pentru spitalele regionale din Cluj și Craiova.

Ministerul Sănătății se va ocupa de implementarea și coordonarea proiectelor pe o perioadă de circa 7 ani. Data limită de tragere a sumelor e aprilie 2028.

Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Leave a comment

Lasă un răspuns